Putinu i Đinpingu oduzet glas na klimatskom samitu: Organizatori nisu obezbedili video-link za lidere koji nisu došli na COP26

02.11.2021 | 12:44

Kineski predsednik u pisanom govoru nije ponudio nikakva dodatna obećanja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena, ali je pozvao druge zemlje da održe svoja i "jačaju međusobno poverenje i saradnju"

Copyright Tanjug/AP photo

Predsedniku Kine Siju Đinpingu nije data prilika da se preko video-linka obrati učesnicima samita o klimi COP26 u Škotskoj, pa je umesto toga morao da pošalje pisani govor.

On je poslao svoje uvodno obraćanje šefovima država i vlada koji učestvuju na klimatskom samitu u Glazgovu u pisanoj formi, naveo je Rojters.

- Koliko sam razumeo, organizatori konferencije nisu obezbedili video-link - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima na redovnom brifingu.

Kineski predsednik u pisanom govoru nije ponudio nikakva dodatna obećanja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena, ali je pozvao druge zemlje da održe svoja i "jačaju međusobno poverenje i saradnju".

Tanjug/AP photo
 

Posmatrači klimatskog samita izrazili su zabrinutost da Sijevo fizičko odsustvo u Glazgovu znači da Kina nije spremna da ponudi više ustupaka u ovoj rundi pregovora, prenosi Tanjug.

Peking, međutim, podseća da je Kina već dala brojna obećanja u prošloj godini, između ostalog da će emisiju štetnih gasova eliminisati do 2060. godine, da će povećati ukupni solarni i vetrogeneratorski kapacitet na 1.200 gigavata do 2030. godine i od 2026. godine ograničiti upotrebu uglja.

U ponedeljak je objavljeno i da ruski predsednik Vladimir Putin takođe neće uzeti učešće na klimatskom samitu u Glazgovu, jer ni za njegovo obraćanje nije obezbeđen video-link, odnosno kako je saopštio Kremlj, organizatori samita ga nisu garantovali.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug