"Zdravo, ovo je od nemačkog naroda": Pronađena jeziva poruka u bombi!

30.10.2021

19:07

0

To je bio poklon nemačkog radnika, koji je usred nacističkog diktatorskog režima rizikovao svoj život, dajući do znanja da ni strah ni režim ne mogu da ga nateraju da ubija kolege radnike

"Zdravo, ovo je od nemačkog naroda": Pronađena jeziva poruka u bombi!
Copyright Profimedia/Pixabay

Prema urbanoj legendi, u jednom baskijskom selu nalazila se bomba koju je more izbacilo na obalu, ali koja nikada nije eksplodirala. Bomba se ukopala u sred centralnog trga ovog gradića. Uplašeni i iznenađeni meštani nisu se usuđivali da je pomere, a kamoli da je deaktiviraju. Tu je ostala godinama tokom Frankove vladavine kao znak upozorenja. 

Predstavljala je smrt, moć režima i kaznu za one koji joj se ne povinuju.

Jednog prolećnog jutra, Julenu je dosadio ovaj detalj koji je narušavao izgled trga. Potražio je alat i zatražio pomoć, ali nije je dobio. Odlučio je da sam razmontira i ukloni bombu. Radio je sam nekoliko sati, dok su ga sugrađani posmatrali izdaleka. Oko podneva su mu ipak prišli u pomoć njegovi prijatelji, jer ako iko treba da pogine, onda neka umru svi zajedno. Do poslepodneva ceo grad je bio na Trgu, puni očekivanja svi su pomagali koliko su mogli.

Do uveče su deaktivirali bombu, podigli je na prikolicu i odlučili da je odvezu u obližnji grad gde se nalazila regionalna uprava. Ali ono što je interesantno jeste da su unutar bombe, u onom delu koji putuje sa dna bombe do njenog vrha kada je ona bačena i u kojem se nalazi detonator, tu, zajedno sa žicama i metalnim delovima, pronašli ceduljicu na kojoj je rukom bilo napisano svega nekoliko reči. Pomislili su da bi im to pomoglo da saznaju gde je bomba proizvedena, od čega se sastoji ima li neka uputstva za upotrebu, ali u svakom slučaju probudila je znatiželju ljudi. 

Jezik očigledno nije bio baskijski, niti španski, niti engleski. Bilo je jasno da se radi o nemačkom jeziku. U selu je samo jedna osoba mogla da pročita poruku: Mirentxu, koji je kao dete proveo nekoliko godina u Hamburgu. Mirentxu je naravno bio prisutan na trgu. Bilo mu je potrebno nekoliko sekundi da posloži reči i gramatiku u glavi i prekine napetost koja je vladala među njegovim sugrađanima, koji su ga posmatrali u tišini: "Zdravo. Ovo je od nemačkog radnika koji ne ubija radnike."

Narednih nekoliko sati ljudi su ostali na trgu, razgovarajući o poruci i njenom značenju.

Na kraju, pre ponoći, jednoglasno su odlučili da bomba ostane u gradu i da je vrate na mesto na kojem je i bila. Od tog trenutka bomba je postala simbol otpora, označila je kraj životu u strahu i vratila moć ljudima koji su postali svesni svoje pripadnosti radničkoj klasi. To je bio poklon nemačkog radnika, koji je usred nacističkog diktatorskog režima rizikovao svoj život, dajući do znanja da ni strah ni režim ne mogu da ga nateraju da ubija kolege radnike.

Priča o nemačkim radnicima koji su rizikovali svoje živote sabotirajući bombe tokom Španskog građanskog rata, ostavljajući poruke ohrabrenja republikancima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 6yka.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike