Bajden stigao na sastanak s papom: Po izlasku iz limuzine izgovorio rečenicu koja je odmah odjeknula (VIDEO)

29.10.2021 | 11:49

U snimku se vidi da je američki predsednik sa suprugom ušao u papinu palatu, koju on neće napuštati, nego će par dočekati u biblioteci

Copyright Tanjug/AP photo

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i njegova supruga Džil stigli su danas u Vatikan, gde će se američki predsednik sastati sa poglavarom rimokatoličke ckrve papom Franjom.

U Vatikan su stigli u podne, a po izlasku iz limuzine dočekao ih je monsinjor Leonardo Sapijenca, papin najbliži saradnik.

Dok se rukovao sa monsinjorom, američki predsednik je ponavljao da je "lepo vratiti se ovde". Poslednji put u Vatikanu je bio 2016. godine.

U jednom trenutku predstavio se rečima: "Ja sam suprug od Džil", a čulo se i kako govori "mogao sam da budem izabran ranije".

U snimku se vidi da je Bajden sa suprugom ušao u papinu palatu, koju on neće napuštati, nego će predsednika SAD dočekati u biblioteci.

 

 

Juče je iznenada otkazan prenos uživo susreta predsednika i pape. Iz Vatikana nisu dali obrazloženje zbog čega su doneli takvu odluku i zašto će se prikazati samo trenutak kada Bajdenova kolona stiže.

Zona maksimalne bezbednosti

Rim je od juče, kako izveštavaju mediji, zbog bezbednosti učesnika samita “zatvoreni grad”, što je igra reči i asocijacija na čuveni fim Roberta Roselinija iz 1945, godine, “Rim-otvoreni grad”.

Deo grada, Eur, gde će se održati samit svetskih lidera, iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u radijusu od 10 kilometara, a pristup će imati samo učesnici skupa i stanovnici dela grada uz posebene dozvole.

Privatni avio-saobraćaj iznad Rima je zabranjen, a grad od juče u niskom letu nadleću helikopteri.

Civilni avio-saobraćaj sa dva rimska aerodroma Fjumičino i Čampino odvija se bez zastoja. POGLEDAJ GALERIJU

Bezbednost učesnika samita osigurava blizu 6.000 policajaca i vojska čiji je zadatak u vreme samitra antidron kontrola.

Itaijanska ministarka unutrašnjih poslova Lučana Lamorđeze ocenila je da je, sa stanovišta bezbednosti, vreme samita veoma zahtevno.

Prema njenim rečima, od blizu 14.000 različitih protesta samo u ovoj godini, sigurnost učesnika samita G20 je najveći izazov za snage bezbednosti, ali i Rim kao grad domaćin.

Snage reda moraju obezbediti ne samo potpunu sigurnost učesnika samita, već nadgledati proteste zakazane u dane konferencije u Rimu, između ostalih demonstracije protiv klimatskih promena “Frajdej for Fjuču”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug