Snažna oluja pogodila San Francisko: Povećana pretnja od poplava

24.10.2021

21:51

0

Autor: A. S.

Na višim nadmorskim visinama se očekuje i sneg

Snažna oluja pogodila San Francisko: Povećana pretnja od poplava
Tan2021-10-24_23425254_0 - Copyright Tanjug/AP

Snažna oluja pogodila je danas severnu Kaliforniju, stvarajući klizišta i obarajući dalekovode, a u San Francisku je duvao izuzetno jak vetar, nakon čega se nevreme pomerilo južnije.


Očekuje se da će do 25 centimetara kiše pasti na zapadnoj obali SAD, rekao je američki meteorolog Mark Čenard iz Nacionalne meteorološke službe, preneo je Rojters.

 

 


- Ovo je atmosferska reka koja se već kreće kroz severnu Kaliforniju - dodao je, opisujući oluju kao "ciklon-bombu - intenzivnu meteorološku pojavu zbog koje vazdušni pritisak brzo pada.

Povećana je pretnja od poplava, a većina pogođenog regiona je ovog leta iskusila ekstremnu sušu, prema oceni Američkog centra za praćenje suše.

- Tu su bili požari, sada se tu nalaze ''ožiljci'' od požara, pa će tu voda proteći brže, tako da je na tim mestima najveći rizik od poplava. U tim oblastima može doći do poplava koje mogu ugroziti živote - dodao je Čenard.


U San Francisku je vetar dostizao brzinu od oko 80 kilometara na sat i izazvao je nestanak struje u obližnjem Sakramentu, gde su stanovnici fotografisali i kačili na društvene mreže prizore oborenih stubova, koji su razbijali automobile i blokirali puteve, dodaje se.

 

 


Iz Hitne službe Sakramenta poručili su građanima na Tviteru da ne zaborave da nikad ne voze kroz vodu.

- Okrenite se ako vidite vodu, nemojte da se udavite - naveli su.

Na višim nadmorskim visinama se očekuje i sneg, dodao je Čenard.

- Ovo je vrlo impresivan olujni sistem. Dešava se danas i nastaviće se i sutra. Postepeno će se pomerati južno, ka centralnoj Kaliforniji, tokom noći i sutra - naglasio je.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike