Predsednik Mjanmara svedočio na sudu: Vojska me je naterala da podnesem ostavku

12.10.2021

17:40

0

Svedočenje Vina Mjinta, prvo javno obraćanje otkako je svrgnut s vlasti, suprotno je tvrdnjama vojske da se nije dogodio vojni puč i da je prenos vlasti na vojne generale urađen zakonski

Predsednik Mjanmara svedočio na sudu: Vojska me je naterala da podnesem ostavku
AP18123206104726 - Copyright AP photo

Svrgnuti predsednik Mjanmara Vin Mjint svedočio je danas da ga je vojska primoravala da se odrekne vlasti pre vojnog puča 1. februara, te da mu je pretila da bi mogao da ima ozbiljne probleme ukoliko odbije, izjavio je njegov advokat.

Svedočenje Vina Mjinta, prvo javno obraćanje otkako je svrgnut s vlasti, suprotno je tvrdnjama vojske da se nije dogodio vojni puč i da je prenos vlasti na vojne generale urađen zakonski, preneo je Rojters.

Vin Mjint je svedočio pored Aung San Su Ću, premijerke Mjanmara koja je bila na toj funkciji pre puča.

Oni su svedocili danas pred sudom po nekoliko tačaka optužbi, koje su proizašle iz pisama na kojima su u potpisu bila njihova imena, a poslata su stranim ambasadima s apelom da ne priznaju huntu.

Mjint, koji je bio šef države, rekao je sudu u glavnom gradu Nejpjido da mu je visoki vojni zvaničnik prišao 1. februara i rekao da podnese ostavku i da je obrazloži lošim zdravstvenim stanjem.

- Predsednik je odbio njihov zahtev rekavši da je u dobrom zdravstvenom stanju. Vojska ga je upozorila da bi odbijanje da podnese ostavku moglo da mu napravi mnogo problema, ali im je predsednik rekao da bi radije umro nego pristao na njihove zahteve - rekao je advokat odbrane.

Portparol vojne vlasti Mjanmara nije odgovorio na zahteve za komentar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike