Opasne igre: Tajvan upire prstom u Kinu, Si Đinping obećao ponovno ujedinjenje

09.10.2021

09:23

0

Vazduhoplovne snage kineske armije su od 1. oktobra vršile upade u zonu dejstva tajvanske PVO sa oko 150 aviona tokom četiri uzastopna dana, pa je u poslednjoj sedmici pokrenuto mnogo tema

Opasne igre: Tajvan upire prstom u Kinu, Si Đinping obećao ponovno ujedinjenje
Si Đinping Tan2021-10-9_659925_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Kineski predsednik Si Ðinping obećao je danas da će se ostvariti "ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom, koji Peking smatra otcepljenim delom Kine, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile.

Tajvan je izložen sve većem vojnom i političkom pritisku Pekinga da prihvati suverenitet Kine, ali se Tajpej obavezao da će braniti svoju slobodu i naglasio da samo narod Tajvana može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

Govoreći u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Si je rekao da kineski narod ima "slavnu tradiciju" u suprotstavljanju separatizmu.

- Separatička nezavisnost Tajvana najveća je prepreka za ponovno ujedinjenje sa maticom. Istorijski zadatak potpunog ponovnog ujedinjenja (Tajvana) sa maticom mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen - izjavio je kineski predsednik na godišnjicu revolucije kojom je 1911. godine srušena poslednja kineska carska dinastija.

Vazduhoplovne snage kineske armije su od 1. oktobra vršile upade u zonu dejstva tajvanske PVO sa oko 150 aviona tokom četiri uzastopna dana, ali od tada više nije bilo sličnih aktivnosti kineskog ratnog vazduhoplovstva.

Tanjug/AP photo
 

Iz Tajpeja poručuju da su nezavisna država koja se zove Republika Kina, što je zvanično ime Tajvana.

"Tajvan treba nazvati državom"

Tajvan treba nazvati državom, izjavio je danas tokom posete Tajpeju čelnik Grupe za prijateljstvo sa Tajvanom francuskog Senata Alan Rišar, što je naljutilo Peking, koji ovo ostrvo posmatra kao jednu od svojih provincija, a ne kao državu.

Na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Cai Ing-venom, Rišar, nekadašnji ministar odbrane Francuske, rekao je da predstavništvo Tajvana u Parizu radi veoma dobar posao u predstavljanju svoje zemlje, preneo je Rojters.

U Pekingu, portparol kineskog Mnistarstva inostranih poslova Džao Liđijan rekao da je nazivanje Tajvana zemljom flagrantno kršenje univerzalnog konsenzusa međunarodne zajednice, uključujući Francusku.

- Ljudima poput Rišara ili nedostaje najosnovnije poštovanje i razumevanje normi međunarodnih odnosa ili postupaju prema međudržavnim odnosima na osnovu lične sebičnosti - ocenio je Džao i istakao da "Kina to oštro osuđuje i odlučno se protivi".

Alan Rišar i Caj Ingven; Tanjug/AP photo
 

U obraćanju novinarima Rišar je priznao da je pitanje kako nazvati tajvanska predstavništva teško.

- To je prvorazredno diplomatsko pitanje, ali ono što mi pada u oči jeste da se ime ovog ostrva i ove zemlje zove Tajvan - rekao je on.

- Dakle, nema velike svrhe pokušavati da sprečite ovu zemlju da koristi svoje ime - istakao je Rišar.

Francuska ima zvanične odnose samo sa Pekingom, a ne i sa Tajpejom, ali ima relativno veliku de fakto ambasadu na ostrvu u kojoj rade diplomate.

Pokušaj ublažavanje tenzija

Tajvan ne traži vojnu konfrotaciju, ali će učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu, rekla je predsednica ovog ostrva Caj Ingven.

Tajvan je objavio da je oko 150 aviona kineskih vazdušnih snaga uletelo u njegovu zonu protivvazdušne odbrane u četvorodnevnom periodu koji je počeo prošlog petka, piše Rojters.

Alan Rišar i Caj Ingven; Tanjug/AP photo
 

Tajvan se ranije žalio na kineske aktivnosti koje smatra "ratom u sivoj zoni", koji je osmišljen da iskoristi tajvanske oružane snage i testira njihovu sposobnost odgovaranja.

- Tajvan ne traži vojnu konfrotaciju - rekla je Caj na bezbednosnom forumu u Tajpeju.

- Nadamo se mirnom, stabilnom, predvidivom i obostrano korisnom suživotu sa susedima. Ali, Tajvan će takođe učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu i demokratski način života - rekla je ona i dodala da je blagostanju u Indo-Pacifiku potrebno mirno, stabilno i transparentno okruženje i da u regionu postoje mnoge mogućnosti.

- Ovo takođe donosi nove tenzije i sistemske kontradikcije koje bi mogle imati poguban uticaj na međunarodnu bezbednost i globalnu ekonomiju ako se njima ne rukuje pažljivo - rekla je predsednica.

Ingven je istakla da će Tajvan raditi zajedno sa drugim zemljama u regionu kako bi osigurao stabilnost.

- Tajvan je u potpunosti posvećen saradnji sa regionalnim igračima kako bi se sprečio oružani sukob u Istočnokineskom i Južnokineskom moru, kao i u Tajvanskom moreuzu - rekla je ona.

Vojnici SAD obučavaju tajvanske

Mali broj američkih snaga za specijalne operacije privremeno je na Tajvanu, kako bi sproveli obuku tajvanskih snaga, rekao je izvor blizak situaciji.

Tanjug/AP photo
 

Pentagon nije komentarisao niti potvrdio raspoređivanje američkih snaga na Tajvanu, piše Rojters.

- Nemam komentar na određene operacije, angažovanja ili obuku, ali bih želeo da istaknem da je naša podrška i odbrambeni odnos sa Tajvanom i dalje usklađen sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Kina - rekao je portparol Pentagona Džon Sapl.

Ministarstvo odbrane Tajvana odbilo je da komentariše, rekavši samo da se "sve vojne razmene odijaju u skladu sa godišnjim planovima".

List "Volstrit žurnal" objavio je ranije u četvrtak detalje o obuci pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Sjedinjene Američke Države su najveći tajvanski dobavljač naoružanja i dugo su nudile određeni stepen obuke o sistemima naoružanja, kao i detaljne savete o načinima jačanja vojske kako bi se zaštitili od invazije kineske narodnooslobodilačke vojske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike