"Morski vuk" udario u nepoznati objekat u Južnom kineskom moru: Povređen veći broj mornara

08.10.2021

14:50

0

Autor: A. S.

Pri sudaru je povređen veći broj mornara, a kako su nadležni istakli, pogonski mehanizam i odeljak s naoružanjem nisu ugroženi

"Morski vuk" udario u nepoznati objekat u Južnom kineskom moru: Povređen veći broj mornara
Podmornica, ilustracija - Copyright Pixabay

Veći broj mornara povređen je pri sudaru, pogonski mehanizam i odeljak s naoružanjem navodno nisu ugroženi, pokrenuta istraga.

Američka nuklearna podmornica "USS Konektikat", klase "morski vuk", imala je sudar s neidentifikovanim podvodnim objektom tokom misije u Južnom kineskom moru, potvrdila je mornarica SAD.

Nejasno je u šta je podmornica udarila, što navodi na sumnju da se možda i ne radi o slučajnom incidentu.

Pri sudaru je povređen veći broj mornara, a kako su nadležni istakli, pogonski mehanizam i odeljak s naoružanjem nisu ugroženi.

Istraga incidenta

Vilijam Barns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), najavio je reorganizaciju najpoznatije svetske obaveštajne službe i formiranje nove jedinice čiji će prioritet biti Kina.

Radi se strateškoj reviziji, a od dolaska Džoa Bajdena na vlast u SAD, Bela kuća je fokus prebacila na Aziju.

Dve zemlje se razilaze po mnogim pitanjima - od ljudskih prava, preko situacije u Hongkongu do suvereniteta nad Južnim kineskim morem.

- Podmornica je sigurna i u stabilnom stanju. Nuklearni pogon plovila "USS Konektikat" i odeljak sa oružjem nisu oštećeni. Podmornica je potpuno u operativnom stanju. Incident će u potpunosti biti istražen, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Nadležni nisu precizirali gde se tačno dogodio sudar, navodeći samo da se incident desio u međunarodnim vodama u Indopacifiku.

U poslednjih nedelju dana kineski avioni su imali više od 150 narušavanja ove zone.

- Vrlo smo zabrinuti zbog provokacija kineskih vojnih snaga nedaleko od Tajvana. Radi se o destabilišućim aktivnostima koje rizikuju narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, rekao je nedavno Entoni Blinken, državni sekretar SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike