"Droga očajnika" pravi se od automobilskih katalizatora: Bežeći od bede, postaju "hodajući zombiji" (VIDEO)

02.10.2021

16:02

0

Autor: M. P.

Ovaj opijat dovodi čoveka u stanje slično komi

"Droga očajnika" pravi se od automobilskih katalizatora: Bežeći od bede, postaju "hodajući zombiji" (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube/TV5MONDE Info

Nova droga pod nazivom Bombé pojavila se u Kongu, a od ljudi koji je konzumiraju pravi prave "hodajuće zombije". Naime, pod njenim dejstvom se čovek jedva kreće i potpuno je odsutan.

Droga nastaje kada se lekovi pomešaju sa sastojcima iz automobilskih katalizatora, a mladi u Kinšasi, glavnom gradu Konga, nadaju se da donosi totalno odvajanje od nepodnošljive stvarnosti. Jedan od muškaraca za lokalne medije objasnio je učinak ove veoma opasne droge.

- Više volim Bombé od drugih droga jer nas stvarno potpuno onesvesti. Postanete jako mirni i umorni. Zatim samo stojite ili sedite negde jako dugo - pojašnjava.

Droga očajnika

Bombé znači "velik, moćan, jak" i to je najbolji način da se opiše njen učinak. Čoveka dovodi u stanje slično komi.

Kako konzumatori ne bi potpuno zaboravili na hranu, u lek su umešani stimulansi apetita. Glavna komponenta, međutim, dolazi od automobilskih katalizatora. Ona se melje u smeđi prah i sadrži stvari poput platine, rodijuma i cinkovog oksida. 

 

To je više nego otrovan koktel, upozorava predstavnik Svetske asocijacije protiv droga u Kongu Dandy Yela Y'Olembe.

- Veliki je rizik što još ne poznajemo ovaj lek i ne znamo šta čini u ljudskom telu. Jedno je sigurno, niko ne bi trebao koristiti stvari koje su napravljene za automobile - dodaje.

Prema navodima lekara ona dovodi do oštećenja pluća i srca, a na duže staze verovatno izaziva i rak. Postoje izveštaji o pojedinim smrtnim slučajevima, ali još nema službenih statistika.

Predsednik Konga Felix Tshisekedi pozvao je na delovanje protiv prodaje droga. Ubrzo nakon toga, policija je javnosti pokazala neke uhapšene dilere i zaplenila vrećice praha. Jedna doza košta samo jedan dolara - relativno jeftino i za Kongo prenosi Dojče vele.

No kampanje do sada nisu pomogle. Bombé je droga očajnika koji nemaju više što izgubiti – a njih je, posebno među mladima, mnogo u glavnom gradu. Žive od danas do sutra i ne vide nikakvu perspektivu. 

 Bombé im donosi potpuni zaborav. A to je danas traženo u Kongu, u kojem postoji tanak sloj superbogatih, i ogromna masa vrlo siromašnih.

Za većinu faktički i nema šanse da se jednog dana iz te bede izvuku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike