Palestinci dali Izraelu jednogodišnji rok da se povuče sa okupiranih teritorija

25.09.2021

08:42

0

Autor: I.Pavlović

Ako ne uspemo, čemu onda održavati priznanje Izraela? kazao je palestinski predsednik Mahmud Abas

Palestinci dali Izraelu jednogodišnji rok da se povuče sa okupiranih teritorija
youtube/printscreen/

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN dao Izraelu jednogodišnji rok da se povuče sa okupiranih palestinskih teritorija, ili u protivnom palestinska vlast više neće priznavati hebrejsku državu u granicama iz 1967. godine.

U virtualnom govoru  na 76. zasedanju Generalne skupštine UN iz svog sedišta u Ramali, Abbas je ponovno pozvao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da sazove međunarodnu mirovnu konferenciju, preneo je Rojters.

Palestinac hteo da baci Molotovljev koktel na kibuc, pa zapalio sebe! (VIDEO)

- Ako ne uspemo, čemu onda održavati priznanje Izraela?, kazao je Abas.

Dodao je da Izrael ima godinu dana da se povuče sa palestinskih teritorija okupiranih 1967, uključujući i Istočni Jerusalim.

- Spremni smo da radimo tokom te godine na razgraničenju i da rešimo sva pitanja vezana uz konačni status dveju budućih država, izraelske i palestinske. Ako u tome ne uspemo, čemu onda održavati priznanje Izraela na osnovi granica iz 1967?, upitao je Abbas.

On je dodao i da će se Palestinska uprava obratiti Međunarodnom sudu pravde sa zahtevom da presudi o legalnosti okupacije teritorija palestinske države.

Izrael je, kako navodi Rojters, odmah odbacio zahteve palestinskog lidera.

- On ponovo pokazuje da ne predstavlja ništa. Oni koji istinski podržavaju mir i pregovore ne prete obmanjujućim ultimatumima, rekao je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan.

Izrael ponovo bombarduje Pojas Gaze: Mete su položaji Hamasa (VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi