Istraživači se prvi put spustili kroz vrata pakla: Kažu da se ovde kriju zli dusi, ali su naišli na nešto drugo (VIDEO)

24.09.2021

07:07

0

To je bio prvi put da se neko spustio kroz otvor u zemlji, 30 metara širok i oko 112 metara dubok, u Jemenu

Istraživači se prvi put spustili kroz vrata pakla: Kažu da se ovde kriju zli dusi, ali su naišli na nešto drugo (VIDEO)
Copyright Profimedia

Decenijama jedna rupa u zemlji, u jemenskom Barhutu, izaziva veliku pažnju, a lokalci veruju da se unutra nalaze zli dusi i da donose nesreću.

Tim omanskih speleologa odliučio je da istraži tzv. bunar pakla i to je bio prvi put da se neko spustio kroz otvor 30 metara širok i oko 112 metara dubok.

Misterija se nastavlja: Devojka preminula, sada nestao i njen dečko! Objavljen snimak njihove svađe (VIDEO)

Mnogi su posvedočili da iz otvora izlaze i čudni mirisi, a meštani ne žele mnogo ni da pričaju o njemu, a kamoli da ga posećuju, u strahu da će im se nešto loše dogoditi.

Ipak, omanski istraživači unutra nisu pronašli džine (džini su po islamskom verovanju stvorenja koja imaju slobodnu volju da biraju između ispravnog i pogrešnog, a mogu opsednuti živo biće, ali ne mora da znači da to rade iz zle namere), već zmije, mrtve životinje i pećinske bisere.

Profimedia

 

Ništa natprirodno nisu otkrili.

– Bilo je zmija, ali one vas neće dirati ako vi njih ne dirate. Razmožavaju se kada nema predatora da ih jedu. To je normalno – rekao je Muahmed al Kindi, geolog sa Nemačkog univerziteta tehnologije u Omanu.

Kindi je bio jedan od osmoro iskusnih istraživača speleologa koji su se spustili niz rupu, dok je dvoje kolega ostalo na površini.

– Imali smo želju da dođemo ovde i osetili smo da bi moglo da se otkrije novo čudo i deo jemenske istorije. Sakupili smo uzorke vode, kamenja i zemlje, ali i nekoliko mrtvih životinja, ali tek treba da ih analiziramo. Bilo je mrtvih ptica, što stvara određen neprijatan miris, ali nije bilo nesnosnog smrada – rekao je Kindi.

Jemenske vlasti su u junu izvestile da ne znaju šta se krije u dubinama “bunara pakla” za koji navode da je star “milionima godina”. Kako su naveli, niko dosad nije dospeo do dna.

– Posetili smo tu oblast i spustili se niz rupu do nekih 50-60 metara. Primetili smo čudne stvari unutra, čudno je i mirisalo… Bila je to misteriozna situacija – rekao je Salah Babhair, direktor nadležne službe za geološka istraživanja.

Profimedia
 

Uz pomoć posebne opreme, tim iz Omana je utvrdio da unutra vladaju normalni nivoi kiseonika i da nema otrovnih gasova.

Vekovima su se u Jemenu ispredale priče da u rupi žive zli dusi, a mnogi su otvor u zemlji posmatrali kao “vrata pakla”.

Misteriozno mesto je utkano u lokalnu mitologiju i folklor.

Jedni veruju da se unutra muče nevernici i otpadnici, a drugi da će ostati bez glave svako ko se spusti unutra.

Ipak, kako je kazao Kindi, nisu osetili “simptome” nikakve kletve.

Profimedia
 

– Kažu da je voda koja izvire iz Zemzema u Meki najsvetija i najčistija na svetu, a da je onda voda iz Barhuta puna zla. Ali, sve što smo mi videli bila je čista voda. Čak smo popili punu flašu i nije nam se ništa dogodilo – rekao je.

Kako je naveo, još kao mali se interesovao za pećine i brojne oblike koje stvara priroda.

– Živim u planinskoj oblasti, posećujem pećine otkad sam bio dete – dodao je.

Ipak, putovanje kroz “vrata pakla” je bila sasvim drugačija avantura.

– Bio sam poslednji koji se spustio i poslednji koji je izašao. Dole sam proveo oko šest sati – kazao je.

Uverili su se da pre njih ljudska noga nije kročila na dno ove rupe jer nisu videli nikakve otiske stopala niti druge znake ljudskog prisustva.

– Ukoliko je i bilo ranijih misija to nije dokumentovano, pa se ne zna tačno da li je neko boravio ovde, to je teško utvrditi – poručio je Kindi.

Ono što im je najviše privuklo pažnju su bili pećinski biseri koji su sijali kroz podvodne vodopade.

Kindi se nada da će posle posete njegovog tima da se rasprše lokalne priče o “vratima pakla”.

Kako bi utvrdio da nema "demonskih fenomena" i na drugim sličnim lokacijama, Kindi planira da istraži i region Hadramut u Jemenu, gde se nalaze slične rupe u zemlji.

– Ne sumnjam da će i ona u Hadramutu biti, takođe, normalna, pa čak i mala. Uz prave uslove, istražićemo i to – zaljučio je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike