Kim ponovo provocira: Lansirana dva projektila za pet minuta

15.09.2021

07:14 >> 07:21

0

Severna Koreja je tokom vikenda dva puta testirala novorazvijenu krstareću raketu

Kim ponovo provocira: Lansirana dva projektila za pet minuta
Copyright AP Photo/Koji Sasahara

Dva dana nakon što je Pjongjang potvrdio da je testirana nova raketa, prva posle šest meseci, Severna Koreja jutros je sa istočne obale lansirala dva neidentifikovana projektila, saopštila je južnokorejska vojska.

Načelnik združenog generalštaba južnokorejske vojske saopštio je da su severnokorejski projektili danas lansirani u pravcu teritorijalnih voda istočne obale Korejskog poluostrva, ali nije pružio više detalja o tipu projektila.

Pročitajte još

TASS je potvrdio da je Severna Koreja u razmaku od pet minuta lansirala dva projektila u pravcu Japanskog mora, a vlada u Tokiju je izrazila nadu da severnokorejski projektil neće pasti u teritorijalne vode Japana.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je tokom vikenda dva puta testirala novorazvijenu krstareću raketu, a državni mediji opisali su raketu kao “strateško oružje od velikog značaja”, implicirajući da je projektil razvijen s namerom da se naoruža nuklearnim bojevim glavama.

AP Photo/Lee Jin-man

Stručnjaci ukazuju da severnokorejski test upućuje na zaključak da Severna Koreja nastoji da pojača svoj arsenal oružja zbog zastoja u pregovaračkom procesu sa Vašingtonom.

Ovo najnovije lansiranje izvedeno je dok je kineski ministar spoljnih poslova Vang boravio u Seulu u poseti južnokorejskom predsedniku Mun Džae-inu i drugim visokim zvaničnicima kako bi ih podstakao da sa Pjongjangom reaktiviraju suspendovanu nuklearnu diplomatiju.

Pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje u zastoju su od 2019. godine, kada su Amerikanci odbacili predlog Pjongjanga za ublažavanje sankcija u zamenu za demontažu jednog zastarelog nuklearnog objekta.

Pročitajte još

Kimova vlada je do sada odbacivala pokušaje Vašingtona da se dijalog obnovi, zahtevajući da Bajdenova administracija odustane od svoje “neprijateljske” politike.

Ponovni početak severnokorejskih testiranja može se tumačiti i kao pokušaj da se izvrši pritisak na Bajdenovu administraciju zbog diplomatskog zamrzavanja nakon što Kim nije uspeo da se dogovori sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom o smanjivanju vojnih potencijala u zamenu za ekonomsku pomoć.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike