Njujork dočekuje svetske lidere u jeku pandemije: SAD pokušale da spreče zasedanje Generalne skupštine UN

19.09.2021

06:27 >> 06:44

0

Autor: I.Pavlović

Svako ko uđe u skupštinsku salu mora da se izjasni da li je vakcinisan

Njujork dočekuje svetske lidere u jeku pandemije: SAD pokušale da spreče zasedanje Generalne skupštine UN
Copyright Profimedia

Svetski lideri okupljaju se od utorka u Njujorku na debati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, čiji fokus će biti jačanje napora u borbi protiv klimatskih promena i pandemije kovida-19, zbog koje su prošle godine morali da šalju svoje video poruke za redovno godišnje zasedanje.

SAD su pokušale odvratiti svetske lidere od dolaska u Njujork u pokušaju da spreče da zasedanje Generalne skupštine UN postane mesto s kojeg će se širiti zaraza, iako će se predsednik Džozef Bajden lično obratiti skupštini, prvi put od kako je preuzeo dužnosti predsednika, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

UN su uvele tzv. sistem časti, što znači da svako ko uđe u skupštinsku salu mora da se izjasni da li je vakcinisan, ali ne mora da pokaže dokaz o vakcinaciji.

Međutim, ovaj sistem će biti urušen već na samom startu kada u dvoranu UN bude ušao predsednik Brazila, Žair Bolsonaro, koji je skeptičan prema vakcinama i koji je prošle nedelje izjavio da mu nije potrebna vakcinacija jer je već stekao imunitet, pošto je preležao kovid-19.

Gradske vlasti Njujorka su danas postavile kombi ispred zdanja Ujedinjenih nacija kako bi obezbedile besplatno testiranje i besplatnu vakcinaciju jednom dozom vakcine Jonson & Johnson.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterešs je ukazao na “dramatičnu nejednakost” u pristupu vakcinama i potvrdio da se zalaže za globalni plan vakcinacije kojim bi se 70 odsto svetske populacije vakcinisalo do prve polovine sledeće godine.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike