Talibani lete američkim helikopterom, a iz njega visi obešeni čovek? (VIDEO)

31.08.2021

11:53 >> 13:59

0

Činilo se da talibani nemaju pilote koji znaju da upravljaju letelicama, ali i to se promenilo

Talibani lete američkim helikopterom, a iz njega visi obešeni čovek? (VIDEO)
Copyright Twitter/Printscreen

Američke snage su se, posle 20 godina, povukle iz Avganistana.

Talibani su tako zauzeli vojne baze, koje su do juče koristile strane trupe, i preuzeli naoružanje i municiju.

Pročitajte još

Američke snage ostavile su u zemlji pozamašni vojni arsenal, koji je, inače, pripadao avganistanskoj vojsci pre nego što se ona povukla pred talibanima.

To podrazumeva desetine lakih vojnih aviona i borbenih helikoptera, uključujući poznati “crni jastreb”, kao i stotine oklopnih transportera i hiljade “hamvija” i drugih vozila, zatim desetine hiljada mitraljeza i jurišnih pušaka, s ogromnim količinama municije.

Ipak, činilo se da talibani nemaju pilote koji znaju da upravljaju takvim helikopterima i avionima. Do juče.

Naime, istog dana kada se povukao i poslednji Amerikanac, talibani su objavili dva snimka na kojima, kako tvrde, leti njihov novi “blek hok” kojim upravlja njihov pilot.

– Prvi let “blek hoka” – stoji u opisu snimka koji je objavio “The Talib Times”, zvanična stranica Islamskog Emirata Avganistana, kako talibani nazivaju svoju novu državu.

– Naše vazdušne snage! U ovom trenutku helikopteri vazduhoplovnih snaga Islamskih Emirata lete iznad grada Kandahara i patroliraju gradom – bio je opis drugog snimka.

Međutim, na tom snimku se vidi i čovek koji visi iz helikoptera.

Nije jasno radi li se možda o talibanskom borcu koji visi iz helikoptera radi neke vežbe ili žrtvi koja je tako obešena, što su mnogi posumnjali, znajući kako militanti mogu biti brutalni.

– Ova zastrašujuća slika pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena: Talibani vešaju čoveka s američkog helikoptera “blek hok”. Tragično. Nezamislivo – naveo je republikanski senator Ted Kruz.

Pročitaj još

– Ti helikopteri nisu predati talibanima. Predati su avganistanskim nacionalnim bezbednosnim snagama kako bi one mogle da se odbrane, na poseban zahtev predsednika (Avganistana) Ganija koji je došao u Ovalni kabinet i zatražio, između ostalog, dodatne vazduhoplovne sposobnosti – komentarisao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike