Tramp: Napuštam Belu kuću ako elektori potvrde izbor Bajdena

27.11.2020

06:15

0

Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara, rekao je Tramp

Tramp: Napuštam Belu kuću ako elektori potvrde izbor Bajdena
Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky)

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će napustiti Belu kuću ukoliko Elektorski koledž bude izglasao Džozefa Bajdena, kandidata Demokratske stranke, za novog predsednika Sjedinjenih Država.

Tramp je u razgovoru sa novinarima tokom Dana zahvalnosti rekao da će izaći iz Bele kuće ako Bajdenovu pobedu bude potvrdio Elektorski koledž.

-Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara. Mnogo toga – jer je utvrđena masovna prevara. Mi smo kao zemlja trećeg sveta-rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Inače, američke države trebalo bi do 8. decembra da potvrde rezultate glasanja, a 14. decembra trebalo bi da bude održano elektorsko glasanje.

Aktuelni predsednik rekao je i da mu je teško da saglasi sa predviđenim izbornim ishodom pod, kako je rekao, trenutnim okolnostima, ali nije želeo da odgovori da li će prisustvovati inauguaciji izabranog predsednika Džozefa Bajdena koja bi trebalo da se održi 20. januara.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat.

Pročitajte još: Tramp odlučan: Govoriću o masovnoj prevari birača pred Senatom Pensilvanije

Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Obustavu verifikacije rezultata izbora naložila je sudija Patrisija Mekalof, a na zahtev republikanaca.

Ovaj uspeh, mada daleko od toga da može da poništi projektovanu pobedu izabranog predsednika Džozefa Bajdena, održava u životu Trampove tvrdnje o izbornim manipulacijama, prenosi “Vašington Tajms”.

Oglasio se i sam Tramp koji je na Tviteru napisao da je odluka Pensilvanije “velika vest”.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike