Bajden povodom 20. godišnjice terorističkog napada: Jedinstvo je naša najveća snaga (VIDEO)

11.09.2021

07:24

0

Poruka američkog predsednika narodu povodom 11. septembra

Bajden povodom 20. godišnjice terorističkog napada: Jedinstvo je naša najveća snaga (VIDEO)
Copyright Twiiter/The White House

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči obeležavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. septembra u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Bajden je u videu, snimljenom u Beloj kući, odao počast poginulima i hiljadama povređenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su rizikovali ili dali živote tokom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Pročitajte još

– I ovog 11. septembra, kao i svakog 11. septembra, setim se svog prijatelja Dejvisa, s njim sam odrastao u Delaveru.

Na današnji dan pre 20 godina on i njegova porodica navršili su prvu godišnjicu bez najmlađeg od svoja tri sina, Tedija. On je stradao u nesreći, imao je 15 godina. Njegov najstariji sin, Dejvis mlađi, bio je tek šesti dan na svom novom poslu, na 104. spratu južnog tornja.

Dejvis je otišao na mesto napada da traži sina dok je još bilo nade. Nekoliko dana kasnije, pričao sam s Dejvisom. Bio sam na putu, trebalo je da predajem studentima o svetu kakav nas čeka. Rekao mi je da kažem ljudima, citiram, “Ne bojte se”. Rekao je da im kažem da se ne boje – pričao je Bajden.

Spomenuo je i da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

– Po mom mišljenju, to je središnja lekcija 11. septembra, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bici za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga – rekao je Bajden dodajući i da “jedinstvo ne znači da moramo verovati u istu stvar”.

Pročitajte još

– Moramo imati osnovno poštovanje i veru jedni u druge, i u ovu naciju – istakao je.

Bajden će posetiti sva tri mesta koja su tog datuma 2001. napadnuta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike