Burno u Holandiji, svađa u parlamentu zbog vakcinacije: Ovo nije strategija, već haos!

05.01.2021

16:17 >> 16:18

0

Autor: A. Bulatović

Ova država je poslednja u nizu u EU koja kreće masovnu imunizaciju

Burno u Holandiji, svađa u parlamentu zbog vakcinacije: Ovo nije strategija, već haos!
Copyright Pixabay

Plan vakcinacije protiv kovid-19 holandske vlade naišao je na žestoke kritike opozicionih poslanika danas jer po njemu tek u sredu počinje imunizacija stanovništva, što Holandiju čini poslednjom državom Evropske unije koja počinje primenu vakcine za korona virus.

– Prošlog meseca, Holandija je sa strane posmatrala kako druge države EU počinju vakcinaciju 27. decembra, u onome što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala “dirljivim trenutkom jedinstva” – rekao je Gert Vilders, lider najveće holandske opozicione stranke, ultradesničarske i antiimigrantske Slobodarske partije, tokom rasprave koja je organizovana tokom zimskog zasedanja parlamenta.

– Ovo je nečuveno. To nije strategija, već haos, totalni haos i pripreme su bile loše i prekasno su obavljene – dodao je Vilders i Holandiju nazvao “seoskom ludom Evrope.

Pročitajte još:

Opozicija zamera vladi da je Holandiji isporučeno hiljade doza vakcine koju su razvili američki Fajzer i nemački Biontek krajem prošle godine, ali one su ostale u zamrzivačima u skladištu, dok je vlada finalizirala svoje planove vakcinacije, uprkos tome što je imala mesece pre toga da razmišlja kako i gde da vrši imunizaciju.

Ministar zdravlja Hugo de Jong priznao je u pismu poslanicima uoči rasprave da se vlada `pokazala kao nedovoljno sposobna da bi se dovoljno brzo prilagodila nastalim promenama.

Tanjug/Jaroslav Pap

– Možda je to moglo i trebalo učiniti drugačije. Vakcinacija počinje u sredu, a osoblje u staračkim domovima, ljudi sa hendikepom i radnici u zdravstvu su prvi na redu – rekao je ministar.

Vlada je pomerila početak vakcinacije dva dana unapred usled rastućeg nezadovoljstva zbog svoje politike i nedostatka osoblja u bolnicama u vezi s kovid-19.

Potvrđeni broj preminulih od posledica kovid-19 u Holandiji premašuje 11.000, mada je stvarni broj i veći zbog ograničenih ispitivanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike