Odbijen Asanžov zahtev za kauciju: Ostaje u zatvoru do kraja postupka

06.01.2021

11:51 >> 13:31

0

Britanski sud odlučio je da zadrži osnivača Vikiliksa u pritvoru

Odbijen Asanžov zahtev za kauciju: Ostaje u zatvoru do kraja postupka
dzon šipton otac džulijana asanža - Copyright Profimedia

Britanski sud odbio je zahtev za kauciju koji je podneo advokat osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža. Odluka je saopštena danas, dva dana nakon što je odbijen američki zahtev za njegovo izručenje SAD.

Pročitajte još

– Postoje osnovane sumnje da gospodin Asanž, ukoliko bi bio oslobođen danas, ne bi došao na sud prilikom daljeg sudskog procesa – rekla je sudija Vanesa Baraitser, dok je u ponedeljak, prilikom saopštavanja odluke da se on ne izruči Americi, istakla da bi izručenje bilo neprikladno zbog njegovog mentalnog stanja i mogućnosti da će izvršiti samoubistvo.

SAD su odmah u ponedeljak reagovale i saopštile da će se žaliti na odluku o neizručenju i zahtevale su da se Asanžu odredi pritvor dok je taj postupak u toku.

Osnivač “Vikiliksa” trenutno se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš, gde je odslužio kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije još iz 2012. godine, kada je ušao u londonsku ambasadu Ekvadora kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Džulijan Asanž je u SAD optužen za zaveru za posedovanje i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija, zaveru za upad u kompjuter, posedovanje nacionalnih odbrambenih informacija (sedam tačaka) i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija (devet tačaka), za šta mu preti 175 godina zatvora.

Otkako mu je Ekvador 2019. godine ukinuo azil, uhapšen je i nalazi se u zatvoru u Londonu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike