Neredi u Vašingtonu: Tramp ponovo pozvao demonstrante da se raziđu, Tviter mu obrisao tvit (FOTO+VIDEO)

07.01.2021

19:17 >> 06:52

0

Autor: M. I.

Pristalice Donalda Trampa okupile su se u Vašington na poziv američkog predsednika

Neredi u Vašingtonu: Tramp ponovo pozvao demonstrante da se raziđu, Tviter mu obrisao tvit (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Američki Kongres večeras je trebalo da potvrdi pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena, dok se više stotina hiljada demonstranata koji podržavaju aktuelnog predsednika Donalda Trampa, okupilo oko zdanja na Kapitol hilu u Vašingtonu. Oni su u jednom trenutku probili policijski kordon i upali u zgradu Kongresa.

00.38 – Tramp ponovo pozvao demonstrante da se raziđu, Tviter mu obrisao tvit

Američki predsednik Donald Tramp ponovo se obratio demonstrantima porukom da odu kući.

Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da se „ovakve stvari dese kada se izborna pobeda otme od patriota“. On je dodao da “patriote treba da zapamte ovaj dan”.

Tviter je ubrzo izbrisao ovaj njegov tvit.

00.15 – Preminula žena koja je upucana u Kapitolu

Kako navodi NBC, žena koja je ranjena tokom demonstracije je podlegla povredama. Više ljudi povređeno je prilikom okršaja organa vlasti i demonstranata koji su probili ogradu i upali u Kapitol Hil.

Ona je ranjena u komešanju koje je nastalo nakon što su pristalice Donalda Trampa probile policijski kordon i nasilno upali u zgradu Kongresa u Vašingtonu.

Jedan muškarac je kritično, pošto je pao sa skele na jednoj od zgrada i to sa visine od devet metara.

23.55 – CNN tvrdi: Ovo je pokušaj državnog udara

Ispred zgrade američkog Kongresa i dalje se nalaze hiljade demonstranata, nasuprot njih su naoružani policajci i konjica i, kako javljaju američki mediji, situacija je izuzetno napeta.

I dok mreža CNN današnje nerede u Vašingtonu već naziva pokušajem državnog udara, policija i druge bezbedonosne snage ispred zgrade Kapitola dogovaraju se koju strategiju da primene kako bi obuzdale demonstrante.

Policija je uspela da potisne demonstrante sa stepeništa kongresnog zdanja, izvestili su američki mediji.

23.54 – Pronađeno oružje na demonstracijama u Vašingtonu

Šef policije u Vašingtonu DC Robert Konti izjavio je da je na protestima ispred Kapitola pronađeno najmanje pet komada oružja, te da je do sada uhapšeno najmanje 13 demonstranata, prenosi AP.

Većina demonstranata bez maski napala je danas Kapitol, dok su se na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata kongresmeni sastali da potvrde pobedu novoizabranog predsednika Džo Bajdena.

Kako se navodi, pucano je na jednu osobu, ali za sada nije poznato njeno stanje.

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Konti je napad na Kapitol nazvao neredom, navodi AP.

Kako je počeo da pada mrak, policija se probijala ka demonstrantima koristeči pendreke kako bi očistila područje oko Kapitola.

Vidljivi su i veliki oblaci suzavca.

Policija je u punoj opremi za nerede i trenutno se razmestila prema zapadnim stepenicama kako bi rasturila grupe demonstranata.

Gradonačelnik Vašingtona Mjuriel Bouser proglasila je policijski čas od 18 časova po američkom vremenu.

23.39 – Haris: Okončajte nasilje na Kapitolu

Novoizabrani potpredsednik SAD Kamala Haris pozvala je na svom Tviter nalogu na okončanje nasilja na Kapitolu.

– Pridružujem se izabranom predsednuku Džo Bajdenu u pozivu da se okonča napad na Kapitol i službednike naše države – kazala je Haris i ponovila Bajdenove reči: “dozvolite da se nastavi funkcionisanje demokratije”.

Inače, Haris je bila u Kongresu kada su počeli neredi, ali je u međuvremenu bezbedno evakuisana.

23.35 – Specijalci ušli u zgradu Kapitola

Specijalne snage FBI ušle su u zgradu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.


Sednica Kongresa trebalo bi da bude nastavljena u toku noći, kada bude bezbedno.

23.32 – OEBS osudio nasilje u Vašingtonu

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju OEBS osudila je nasilje u Vašingtonu i pozvala je na poštovanje demokratskih procesa u SAD.

Posmatračka misija Parlamentarne skupštine OEBS na nedavno održanim predsedničkim izborima u SAD i predsednik PS OEBS Piter Lord Bounes osudili su nasilje i izrazili zahvalnost članovima američkog Kongresa i drugim političkim liderima, uključujući i one u stranci aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, koji su osudili proteste u Vašingtonu.

– Kao rukovodioci međunarodne posmatračke misije OEBS na američkim izborima u novembru tokom poslednja dva meseca zgroženi smo neodgovornim izjavama aktuelnog predsednika i njegovim neosnovanim navodima o široko rasprostranjenoj prevari – navodi se u zajedničkoj izjavi nemačkog parlamentarca Majkla Georga Linka i norveškog parlamentarca Karija Henriksena.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Današnji neredi u američkom Kapitolu, navodi se u izjavi, u kojem su se demonstranti sukobili sa policijom i pokušali da uđu u zgradu kako bi zaustavili formalno prebrojavanje glasova Izbornog koledža u Kongresu očekivan je rezultat bezobzirnih pokušaja Trampa da podrije demokratski proces.

– Najoštrije osuđujemo kriminalno ponašanje Trampovih pristalica i zalažemo se za smirenost dok američke demokratske institucije obavljaju svoj posao – navodi se u izjavi zvaničnika OEBS i dodaje da Tramp sada mora da uradi jednu stvar, odnosno da napise tvit kojim bi se ova dešavanja zaustavila.

23.22 – Širom SAD protesti ispred državnih zgrada

Manji protesti održavaju se večeras i u brojnim gradovima SAD ispred državnih zgrada, prenose američki mediji.

Protesti se odrzavaju u Salemu, Oregonu, Atlanti, Denveru, Topeki, a radi se o manjim skupovima pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi CNN.

Tanjug/AP Photo/Ross D. Franklin

Na snimcima sa skupa u Oregonu vidi se nekoliko stotina demonstranata kako stoje na kiši i kako preko zvučnika čitaju Trampovu poruku na Tviteru.

– To je predsednik, nećemo ići kućama, tek smo počeli – poručili su organizatori protesta u Oregonu.

U Atlanti neki od učesnika stoje ispred gradske skupštine i nose zastave SAD, dok su se demonstranti okupili i ispred zgrade Skupstine u Denveru.

23.07 – Grenel: Uhapsiti sve koji su počinili nasilje

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel pozvao je da se iskoriste video materijali kako bi se identifikovala svaka osoba koja je počinila nasilje danas na protestima na koje je pozvao odlazeći predsednik Donald Tramp.

– Da se iskoriste video materijali, da se identifikuje svaka osoba koja je počinila nasilje, da se procesuiraju i uhapse. Ovo je apsolutno neprihvatljivo – napisao je Grenel na tviteru.

On je takođe na tviter nalogu okačio snimak kako demonstranti ulaze kroz prozore u zgradu Kapitola i napisao da te osobe treba identifikovati i uhapsiti.

22.50 – Najmanje dve eksplozivne naprave demontirane u Vašingtronu

Policija je u Vašingtonu pronašla i uspešno neutralisala najmanje dve eksplozivne naprave.

Jedna cevasta eksplozivna naprava je pronađena u zgradi Republikanskog nacionalnog odbora, a druga u kongresnom zdanju na Kapitol hilu, prenosi CNN.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Policija je potvrdila da je izvršila kontrolisanu detonaciju ovih eksplozivnih naprava.

22.44 – Tviter stavio zabranu na Trampovu poruku u kojoj poziva demonstrante da se raziđu

Kompanija Tviter stavila je zabranu na poruku američkog predsednika Donalda Trampa u kojoj se obraća demonstrantima i poziva ih da odu kućama uprkos “izbornoj krađi”.

Trampova video poruka ne može ni da se komentariše, ni da se deli među korisnicima.

22.38 – Vojska diže helikoptere

Američka vojska kreće ka Kapitolu. Nekoliko helikoptera napustilo je bazu.

22.37 – Pens preti kaznama

Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je da će svi koji su umešani u nasilje tokom protesta u Vašingtonu biti kažnjeni u skladu sa zakonom.

On je pozvao demonstrante da poštuju snage reda i da napuste zgradu Kongresa.

22.18 – Tramp: Pokrali su izbore, ali vreme je da idete kući

Predsednik SAD pozvao je demonstrante da se raziđu.

– Znam da osećate bol i da ste povređeni. Imali smo izbore koji su ukradeni. Bila je to glatka pobeda i to svi znaju, pogotovo druga strana. Ali sada morate da idete kući. Moramo da imamo mir. Moramo da imamo zakon i red i da poštujemo naše ljude koji rade u bezbednosnim službama. Ne želimo da iko bude povređen. Ovo je teško vreme. Nikada nije bilo nešto slično – da nam tako nešto otmu – meni, vama, našoj zemlji. Ovo su pokradeni izbori ali ne možemo biti vođeni rukama ovih ljudi. Moramo da imamo mir. Zato, idite kući. Volimo vas. Vi ste posebni. Videli ste šta se desilo. Videli ste kako su drugi tretirani. Oni su jako loši i zli. Znam kako se osećate, ali idite kući u miru – poručio je Tramp na Tviteru.

22.07 – Bajden: Ovo je napad na demokratiju, rulja mora da napusti zgradu Kapitola

Demokratski kandidat Džo Bajden je izjavio da su dešavanja u zgradi Kapitala “napad na demokratiju”.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

– Za razliku od bilo čega što smo videli u moderno doba. Napad na tvrđavu slobode, sam Kapitol. Napad na narodne predstavnike i policiju u Kepitol hilu. Da budem vrlo jasan. Prizori haosa na Kapitolu ne odražavaju pravu Ameriku. Ne predstavljaju ko smo. Ono što vidimo je mali broj ekstremista posvećenih bezakonju. Ovo je haos. Graniči se sa pobunom. I to se mora završiti sada. Pozivam Trampa da se odmah obrati na nacionalnoj televiziji. Pozivam rulju koja je upala u Kapitolu da napuste zgradu – rekao je Bajden.

21.57 – Tramp pozvao Nacionalnu gardu

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp naredio je Nacionalnoj gardi iz država Merilend i Virdžinije da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Predstavnica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani saopštila je na svom Tviter nalogu da je predsednik Tramp pozvao na prekid nasilja i na mir.

Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

CNN izveštava da je država Virdžinija poslala 200 pripadnika svoje policije, a iz kabineta guvernera te države Ralfa Nortama potvrđeno je i da je u toku mobilizacija pripadnika Nacionalne garde.

U međuvremenu se oglasio i aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je evakuisan iz kongresnog zdanja u trenutku kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa.

– Nasilje i destrukcija na Kapitol hilu moraju prestati i to moraju prestati odmah. Svako ko učestvuje u protestima mora poštovati naredbe policije i momentalno napustiti zgradu Kongresa – objavio je američki potredsednik na svom Tviter nalogu.

21.30 – Policija ranila ženu

Policija je upucala jednu ženu u vrat.

Na snimku se može videti kako medicinski radnici prevoze ranjenu ženu prekrivenu krvlju.

21.22 – Tramp pozvao demonstrante da se uzdrže od nasilja

Predsednik SAD pozvao je svoje pristalice da se uzdrže od nasilja.

– Tražim da svi u američkom Kapitolu ostanu mirni. Bez nasilja! Zapamtite, mi smo stranka zakona i reda – poštujte zakon i naše velike muškarce i žene u plavom. Hvala vam  – napisao je on na Tviteru.

21.17 – Vojska odbila da reaguje

Pristalice predsednika SAD Donalda Trampa upale su u Kapitol, a mediji izveštavaju da će vojska zauzeti zgradu Kapitola, međutim Pentagon je odbio da to uradi!

Demonstranti su stali i na mesto Predsednice Kongresa Nensi Pelosi.

Navodno je i jedna osoba upucana u zgradi Kapitola.

21.06 – Senatori evakuisani

Američki  mediji javljaju da su američki senatori evakuisani i prebačeni na sigurnu lokaciju.

20.58 – Pucnjava u Kapitolu

Pristalice  Donalda Trampa zauzele su Kapitol.

Američki mediji izveštavaju da su pojedinci ostali u Kapitolu i pokušali da razgovaraju sa narodom.

Političari koji su ostali u Kapitolu imaju oružje i čula se pucnjava, izveštavaju novinari koji su u zgradi.

20.53 – Tramp poziva na smirivanje situacije

Predsednik SAD pozvao je na smirivanje situacije.

– Molim vas podržite našu policiju i organe reda. Oni su iskreno na strani naše zemlje. Ostanite mirni – napisao je on na Tviteru.

20.50 – Demonstranti zauzeli veći deo zgrade Kapitola

20.49 – Vanredno stanje u Vašingtonu

Gradonačelnik Vašingtona uveo je vanredno stanje na području grada.

20.47 – Policiji stiže pojačanje

U izveštaju Si-En-Ena se navodi da se nikada pre nije dogodilo da demonstrantni ulaze u zgradu Kongresa i upozoravaju da je situacija izmakla kontroli i da demonstranti sprečavaju da se normalno odvija procedura potvrđivanja izborne pobede Džo Bajdena na predsedničkim izborima.

Policija raspoređuje dodatne snage i nastoji da situaciju vrati pod kontrolu.

20.37 – Tramp poručio: Pens nije imao hrabrosti

Predsednik SAD Donald Tramp oglasio se na Tviteru pošto su njegove pristalice zauzele zgradu Kaptiola i prekinule potvrđivanje pobede Džoa Bajdena na izborima u SAD.

– Majk Pens nije imao hrabrosti da učini ono što je trebalo da učini kako bi zaštitio našu zemlju i naš Ustav, dajući šansu državama da isprave niz činjenica, a ne onih lažnih ili netačnih za koje su tražili da ih prethodno potvrde – napisao je Tramp.

20.33 – Majk Pens evakuisan

Kako prenose američki mediji Majk Pens je tajnim prolazom evakuisan iz Kapitola.

20.05 – Trampove pristalice se sukobile sa policijom

Neredi su počeli posle protesta “Spasimo Ameriku”.

– Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće – prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

– Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam video u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti  – napisao je reporter Elijah Schaffer komentarišući trenutnu situaciju u Vašingtonu, prenosi Sputnjik.

Pristalice Donalda Trampa okupile su se u Vašington na poziv američkog predsednika koji je zakazao skup ” Spasimo Ameriku” zbog izbornih rezultata za koje Trampov tim tvrdi da su neregularni. Istovremeno, Kongres u Vašingtonu danas treba da potvrdi izbor novog predsednika SAD.

Oba doma Kongresa, Senat i Predstavnički dom, razmotriće na sednici rezultate elektorskog koledža, koji je odlučio da je pobednik predsedničkih izbora kandidat demokrata Džozef Bajden. Prema zvaničnim rezultatima, on je prikupio 306, naspram 232 elektorska glasa republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

I pored rezultata elektorskog glasanja, republikanci se i dalje bore da vlast ne predaju demokratama i tvrde da su izbore pratile brojne neregularnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike