Dobro je: "Fajzerova" vakcina efikasna i protiv novog soja koronavirusa! U EU stiže još 300 miliona doza

08.01.2021 | 10:10 >> 10:44

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Jedan od autora studije Fil Dormicer rekao je da je vakcina efikasna protiv 16 vrsta mutacija

Copyright Pixabay

Najnovija studija kompanije “Fajzer” pokazala je da vakcina protiv koronavirusa koju su proizveli ta kompanija i “Biontek” deluje i na glavne mutacije u visokoprenosivom novom soju virusa otkrivenom u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Pokazalo se da je vakcina efikasna u neutralisanju virusa sa takozvanom N501Y mutacijom, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Studiji koju su izradili kompanija “Fajzer” i naučnici sa Univerziteta medicinske filijale u Teksasu urađena je na osnovu podataka o ljudima koji su vakcinisani, ali je ograničena, jer ne uzima u obzir sve vrste mutacija pronađene u novom soju virusa.

Jedan od autora studije Fil Dormicer rekao je da je vakcina efikasna protiv 16 vrsta mutacija.

– To je dobra vest. To ne znači da je efikasna i protiv 17. mutacije – rekao je Dormicer, i dodao da zabrinjava još jedna mutacija nazvana E484K, pronađena u Južnoj Africi.

Kako se navodi, u planu je da se izvrši slično testiranje kako bi se videlo da li je vakcina efikasna protiv mutacija otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i da bi narednih nedelja trebalo da se prikupi više podataka.

 

EU UGOVORILA ISPORUKU JOŠ 300 MILIONA DOZA

Copyright Tanjug/AP Photo/Rogelio V. Solis)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Evropska unija obezbedila dodatnih 300 miliona doza vakcine “Fazjer/Biontek” i time dvostruko povećala količinu ove vakcine namenjene za EU, ali i njene susede.

Fon der Lajenova je na konfrenciji za medije u Briselu najavila da će 75 miliona doza ove vakcine biti isporučeno do kraja drugog kvartala 2021, a ostatak u drugoj polovini ove godine.

– Nedavno smo odobrili i vakcinu “Moderne”. Sa dve autorizovane vakcine, imamo dovoljno doza za 380 milona građana, što je oko 80 procenata populacije – poručila je Fon der Lajenova.

Ona je navela da EU ugovorima sklopljenim sa šest farmaceutskih kompanija trenutno ima naručenih 2,3 miljarde doza vakcina i naglasila da je to dovoljno za EU, ali i za njene susede.

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug