Bajdenov borac za ljudska prava uliva strah zbog šokantnih izjava: Veruje da su crnci superiorna rasa

14.01.2021

20:45 >> 09:09

0

Njeni rasistički izleti iz mladosti dospeli su ponovo u javnost, a pre godinu dana pokazala je da još nije odustala od njih

Bajdenov borac za ljudska prava uliva strah zbog šokantnih izjava: Veruje da su crnci superiorna rasa
Copyright Profimedia

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden iznenadio je svojim izborom predsednice odseka za ljudska prava pri ministarstvu pravde. Radi se Kristen Klark, koja je postavljena na ovu funkciju 7. januara i koja je već poznata po rasističkim komentarima, zbog čega čudi što se niko od boraca protiv rasizma još nije oglasio ovim povodom.

Dok je bila predsednik Asocijascije crnih studenata na Harvardu, Klark je pisala za fakultetske novine, u kojima je 1994. podsticala urednike da „tragaju za istinom” u vezi sa genetskim razlikama između rasa, a među njenim opservacijama posebno se istakla ona o tome da „melanin obdaruje crnce boljim mentalnim, fizičkim i duhovim sposobnostima”.

Klark je, pomešavši pigment melanin sa hormonom melatoninom, objasnila da belci i Azijati „proizvode manje melanina nego crnci zbog toga što im je epifiza (endokrina žlezda) više kalcifikovana (okoštalija)”. „Ovo je hemijska osnova kulturoloških razlika između belaca i crnaca”, tvrdila je ona, ističući i da deca crnaca „ranije počinju da sede, stoje, pužu i hodaju nego deca belaca”.

Profimedia

Uredništvo studentskih novina „Harvard Crimson” tražilo je od Klarkove da porekne ove tvrdnje ili da se povuče sa mesta predsednice Asocijacije crnih studenata. Nekoliko nedelja kasnije, ona je pozvala antisemitskog pisca i profesora Harija Martina da održi predavanje na Harvardu, koji je tokom govora izjavio da su Jevreji prvi rasisti u istoriji. Grupu jevrejskih studenata nazvao je „udarnom trupom neprekidnog jevrejskog juriša protiv napretka crnaca”. Osim toga, tvrdio je i da su Jevreji dominirali u trgovini robljem i da su kontrolisali masovne medije.

Bez obzira na ove kontroverzne izjave, Klark je posle njegovog gostovanja izjavila za novine da je „profesor Martin inteligentni, dobro upućeni intelektualac čije se reči temelje na neosporivim činjenicama”.

Antiklevetnička liga, koja se bori protiv antisemitizma, jedna je od grupa koje su podržale imenovanje Klarkove za prvog vladinog advokata za ljudska prava. Oni još nisu komentarisali njene rasističe izjave, dok su stavovi Klarkove u izraelskim nacionalnim vestima označeni kao „crnački suprematizam”.

Ni Klarkova ni Bajdenov tranzicioni tim nisu se obazirali na zabrinutost zbog njenih rasističkih pogleda.

Na društvenim mrežama malo je onih koji su stali u njenu odbranu, tvrdeći da je Klarkova tako razmišljala pre 26 godina, dok je bila na koledžu. Istraživač Sara Iglsfild došla je do saznanja da su ovi njeni stavovi bili očigledni i prošle godine, kada je branila rasnu diskriminaciju usmerenu protiv azijskih studenata prilikom prijema na koledž.

Konzervativci su se zabrinuli zbog njenog imenovanja, izrazivši na Tviteru svoje projekcije o ne tako lepoj budućnosti.

– Budite uplašeni, budite veoma uplašeni. Izgleda da će naredne četiri godine biti zastrašujuće. Neka nam je Bog u pomoći – glasi jedan od tvitova.

Pročitajte još

– Ovo mi zvuči kao Hitlerova eugenička teorija. Pripremite kampove. Očekivaće da odemo u miru – napisao je drugi korisnik Tvitera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike