Srbi kupili ukrajinsku crkvu: Prodata bogomolja postaje srpska svetinja!

18.01.2021

09:15 >> 13:20

0

Crkva i njena dva hektara nalaze se na velikom prometnom koridoru u blizini stambenih i poslovnih zgrada

Srbi kupili ukrajinsku crkvu: Prodata bogomolja postaje srpska svetinja!
Copyright Pixabay

Ukrajinska pravoslavna crkva Svete Trojice Sarnije pronašla je kupca za samo nekoliko dana, a kako je rekao poverenik crkve, kupac je zainteresovan da bogomolja ostane u istoj svrsi, piše “The Sarnia Journal”.

– Prodala se odmah – rekao je Džon Blisniuk, poverenik Svete Trojice i dodao: – Bilo je to prijatno iznenađenje.

Crkva i njena dva hektara nalaze se u Sarniji, kanadskom gradu, na velikom prometnom koridoru u blizini stambenih i poslovnih zgrada. Čim je objavljeno, neposredno pre Božića, da se crkva prodaje za 338.00o evra, nastao je pravi “rat” u nadmetanju ko će biti budući vlasnik bogomolje.

Nekoliko ponuda stiglo je od ljudi koji su želeli da sruše crkvu i grade stambene objekte, rekao je Blisniuk.

– Ali naš prvi prioritet bio je da odaberemo onog koji bi zgradu zadržao kao crkvu. To je zapravo u skladu sa crkvenim aktima – istakao je on.

Blisniuk je priznao da nije bio optimista da se takav kupac može naći, pogotovo jer je crkveno imanje zonirano za gradsku upotrebu. Ali dokazalo se da je pogrešio. U crkvi se nalaze tri ukrašene kupole i velika kolekcija kulturnih i verskih relikvija. Izgrađena je 1969. godine i imala je oko 100 članova i stalnog sveštenika tokom svog procvata 1970-ih i 1980 -ih. Izgrađena je u stilu Istočne pravoslavne crkve, odlikuje se jarkim bojama i prelepim prikazima iz vizantijskog perioda.

Ali, kao i mnogim crkvama, i njeno članstvo je počelo da opada 1990-ih, rekao je Blisniuk. U novije vreme sveštenik sa sedištem u Vindzoru održavao je službe ovoj crkvi samo jednom mesečno. Deset do 20 porodica i dalje često posećuje ovu crkvu, a mnoge imaju samo jednog ili dva člana, što nije dovoljno za pokrivanje troškova, rekao je Blisniuk.

– Nije dobro, ali to je stvarnost. Prodaja crkve je tužan dan za sve nas.

Ukrajinska pravoslavna parohija u Sarniji mogla bi da nastavi da održava usluge u iznajmljenoj sali nakon što ugovor za ovu zgradu istekne 25. januara.

– Koliko ja razumem, zgrada se prodaje porodici koja će pokušati da nastavi u istom duhu, samo stvarajući Srpsku pravoslavnu crkvu. Sve istočne nacionalnosti koje prate grčke pravoslavce su veoma slične – rekao je Blisniuk.

Neki ukrajinski artefakti su uklonjeni, ali većina verskih predmeta ostaće u novoj crkvi. Takođe, potvrđeno je da su kupci Srbi, a par je za sada rešio da ostane anoniman.

Fotografije crkve pogledajte OVDE.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike