Novi soj korone dovodi do osam puta više zaraženih: Nemačka uvodi "mega lokdaun", 2021. će biti gora od prošle godine?!

19.01.2021

12:22 >> 18:25

0

Danas se kancelarka Angela Merkel sastaje s premijerima saveznih pokrajina da se dogovore o epidemiološkim merama nakon 31. januara

Novi soj korone dovodi do osam puta više zaraženih: Nemačka uvodi "mega lokdaun", 2021. će biti gora od prošle godine?!
Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Sohn/Michael Probst

Hoće li Nemačka, posle delimičnog “lokdaunda” u novembru, njegovog pooštravanja u decembru i produženog do kraja januara, sada ući u “mega lokdaun”? Danas se kancelarka Angela Merkel sastaje s premijerima saveznih pokrajina da se dogovore o epidemiološkim merama nakon 31. januara. Stručnjaci se zalažu za stroži “lokdaun”, ali i političari, jer se novi soj virusa širi šest-osam puta brže, pa se Nemci boje da ne završe kao Englezi.

Nemci su gotovo u potpunom “lokdaunu”, ali se i većina stanovništva zalaže za strože “zaključavanje”, piše konzervativni “Frankfurter algemajne cajtung”. Merkelova je za policijski čas, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, bržu vakcinaciju i nošenje FFP2 maski, piše “Špigl”.

Grupa stručnjaka koji savetuju nemačku vladu upozorila je da ne bi bilo dobro preceniti trenutnu pozitivnu situaciju s opadajućim brojevima novozaraženih.

– Zemlje poput Irske dobro su upozorenje koliko se brzo može poništiti uspeh u borbi protiv pandemije – istakao je premijer Sarske Tobias Hans (CDU) za “Rajniše post”. Irska je prva u EU proglasila “lokdaun” i sjajno spustila broj zaraženih, ali je otvaranje pabova i radnji uoči Božića značilo katastrofu s novim razbuktavanjem pandemije.

Novi soj virusa

Širenje novog soja virusa može se zaustaviti samo daljim smanjivanjem mobilnosti i kontakata, pa je jedna od prvih preporuka da se i službeno naloži da svi rade od kuće ukoliko je to ikako moguće. Neće biti dovoljno da se samo produže sadašnje, ionako stroge mere, upozoravaju nemački naučnici, potrebno je uvesti policijski čas i naložiti školama da do daljeg rade onlajn.

Većina Nemaca podržava nastavak “lokdauna”, koji im osigurava dobre ekonomske izglede. Prema navodima agencije YouGov, 40 odsto ih je za pooštravanje mera, a drugih 21 odsto za zadržavanje postojećeg “lokdauna”, preneo je “Jutarnji list”.

Do 31. januara na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata i hotela, kulturnih i sportskih ustanova. Rade samo prodavnice s hranom i apoteke. Škole i vrtići većinom ne rade, a smete da se družite sa samo jednom osobom izvan domaćinstva. U okruzima gde je više od 200 novoobolelih na 100.000 stanovnika u sedam dana, stanovnicima nije dozvoljeno da se od kuće udalje više od 15 kilometara. Sada je samo 13 odsto Nemaca za ukidanje “lokdauna”, a njih 17 odsto za ublažavanje.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Ankete kažu da je čak 70 odsto Nemaca za to da se  poduzeća obavežu da svim radnicima omoguće rad od kuće, ukoliko je to izvodljivo.

Takođe se razgovara o striktnoj zabrani napuštanja kuće, obustavi saobraćaja za vozove i autobuse i o obaveznom nošenju kvalitetnijih maski FFP2, što je već uvedeno u Bavarskoj. Berlinski “Tagešpigel” prenosi da je 56 odsto Nemaca za policijski čas kakav, recimo, imaju Francuzi (od 16. januara u Francuskoj je na snazi policijski čas od 18 sati, umesto od 20, kako je bilo ranije). Uvođenju policijskog časa protivi se 36 odsto Nemaca.

Sporno zatvaranje škola

Većina Nemaca je za to da se na čitavu zemlju primeni obavezno nošenje maski FFP2, što je u Bavarskoj obavezno od ponedeljka: za to je 60 odsto ispitanih, a njih 36 odsto se slaže stim, ali ako maske budu besplatne za sve. Jedino o pitanju zatvaranja škola nema većinske podrške: da škole ostanu zatvorene, slaže se 40 odsto Nemaca, dok njih 37 odsto smatra da bi se nastava uz određena ograničenja mogla održavati u školi. Za normalno odvijanje školske nastave je 16 odsto ispitanih, piše “Tagešpigel”.

Tanjug/Victoria Jones/PA via AP

Uoči današnjeg sastanka s premijerima pokrajina, kancelarka Angela Merkel se u ponedeljak uveče našla se sa svojim naučnim savetom, sa stručnjacima koji je savetuju u vezi s pandemijom. Većina stručnjaka zalaže se za još strože mere, prenosi “Špigel”. Rolf Apvajler, molekularni biolog i direktor Evropskog bioinformatičkog instituta u Engleskoj, koji savetuje i francuskog predsednika Emanuela Makrona, upozorio je da se prisutnost novog soja koronavirusa B.1.1.7. povećala za 200 do 400 odsto u novembru, što je prošlo nezapaženo, dok su se ostale varijante smanjile za 50 odsto.

Pročitajte još:

Problem je u tome što novi soj dovodi do povećanja mesečnog broja zaraženih od šest do osam puta, upozorio je Apvajler na sastanku kod kancelarke. Postoji rizik da će 2021. biti gora od 2020. ako se hitno ne deluje, upozorila je virolog Melani Brinkman iz Centra za istraživanje infekcija. Ona podržava potpuni “lokdaun”, kakav je bio proletos, prenosi “Špigel”. Cilj vlade je da smanji broj zaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u sedam dana, dok Brinkman smatra da je to iluzorno, jer i najmanji broj zaraženih preti novim razbuktavanjem.

– Moramo ići prema nuli – poručuje Brinkmanova, koja podržava kampanju #ZeroCovid.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike