Džo Bajden položio zakletvu, postao 46. američki predsednik: Vučić uputio čestitku (FOTO+VIDEO)

20.01.2021

15:56 >> 18:07

0

Amerika je danas u podne po lokalnom vremenu dobila 46. predsednika

Džo Bajden položio zakletvu, postao 46. američki predsednik: Vučić uputio čestitku (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

Amerika je danas dobila novog predsednika. Džo Bajden položio je zakletvu na svečanosti u Vašingtonu kao 46. američki predsednik, nakon haotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsednika Donalda Trampa o izbornoj prevari.

Na svečanoj inauguraciji Bajden i izabrana potpredsednica Kamala Haris položili su zakletvu u podne po lokalnom vremenu (u 18 časova po našem vremenu). Ovoj svečanosti obično prisustvuje stotine hiljada ljudi, ali zbog epidemioloških mera i pandemije koronavirusa koji je odneo živote 400.000 Amerikanaca, biće znatno manje publike.

Podsetimo, u pratnji prve dame, Donald Tramp je danas napustio Belu kuću tokom svog predsedavanja. Po njega i Melaniju Tramp doleteo je helikopter koji ih je odveo na Floridu, gde će provesti narednih nekoliko dana.

Papa uputio poruku Bajdenu nakon inauguracije

Poglavar Rimo-katoličke crkve papa Franja poručio je američkom predsedniku Džou Bajdenu da se molio Bogu da usmerava njegove napore za pomirenje i u SAD i u svetu.

Printscreen/Youtube, TED

Navodi se da je papa Franja uputio poruku 46. američkom predsedniku neposredno nakon što je položio zakletvu i u njoj izrazio nadu da će Bajden raditi na stvaranju društva istinske pravde, slobode i poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca, posebno siromašnih, najosetljivijih i onih koji nemaju pravo glasa.

CNN je ranije izvestio da je Džo Bajden, posle Džona F. Kenedija, tek drugi predsednik SAD katoličke veroispovesti u američkoj istoriji.

Jutjub kanal Bele kuće obrisao sve snimke Trampa

Na Jutjub kanalu Bele kuće obrisani su svi snimci prethodnog predsedika Donalda Trampa i njegove administracije.

Na Jutjub kanalu Bele kuće postavljen je samo snimak uživo inauguracije 46. predsednika SAD Džoa Bajdena.

Tviter ažurirao naloge predsednika i potpredsednice

Nalozi predsednika i potpredsednice Sjedinjenih Američkih Država na Tviteru promenjeni su tokom inauguracije, pa je transfer moći obavljen i na ovoj društvenoj mreži.

Zvanični nalog predsednika Sjedinjenih Američkih država sada nosi ime Džozefa Bajdena, a nalog potpredsednice ime Kamale Haris. Istovremeno su izmenjene i fotografije na nalozima, a na zvaničnom profilu Bele kuće objavljen je video o jedinstvu.

– Danas posao počinje – piše u okviru objave.

Bajden ušao u Kapitol sa prvom damom SAD

46. predsednik SAD Džo Bajden ušao je u zgradu Kapitola sa prvom damom Amerike.

Tanjug/Jim Lo Scalzo (Jim Lo Scalzo/Pool Photo via AP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao Bajdenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu i izrazio uverenje da će uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u njemu imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

U čestitki se kaže:

– Primite moje iskrene čestitke povodom stupanja na odgovornu dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspeha, na dobrobit Vaše zemlje i svih njenih građana.

Duboko verujem da ćete je obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo. Nema ništa časnije od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvesna vremena sa kojima je svet sada nevoljno suočen.

TANJUG/ RADE PRELIC

Poštovani predsedniče,

Ove godine se navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD. U prethodnom periodu smo obeležili važne jubileje iz zajedničke istorije, sećajući se svetlih primera našeg savezništva na strani istine i pravde. Upravo su oni bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja. Uveren sam da ćemo, uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u Vama imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

Zato mi dozvolite da Vam uputim poziv da, sada kao predsednik SAD, posetite Srbiju, sa nadom da Vam je prethodni boravak 2016. godine ostao u lepom sećanju i da je želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana – navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Džo Bajden položio zakletvu

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden je položio zakletvu i time postao 46. predsednik SAD.

Ubrzo nakon polaganja zahteve Bajden je održao prvi predsednički govor.

– Predsednice vrhovog suda, potpredsednice Haris, potpredsedniče Pens i moji dragi gosti, dragi Amerikanci, ovo je dan Amerike, dan istorije i nade. Danas slavimo trijumf ne kandidata, nego cilja, cilja demokratije. Naučili smo da je demokratija dragocena, ali i krhka, a u ovom trenutku demokratija je pobedila. Imamo na umu naciju koja možemo biti i koja moramo biti. Od srca zahvaljujem svima koji su danas ovde. Znam da je naš ustav otporan i da je naša nacija snažna, kao što to zna i predsednik Karter koji ne može biti sa nama – rekao je 46. predsednik Amerike.

– Upravo sam položio zakletvu kao i svi moji prethodnici rodoljupci. Ovo je veličanstvena nacija i mi smo čestit narod i tokom veka problema i u ratu i u miru daleko smo odmakli, ali još je dug put pred nama. Idemo dalje hitro i brzo, jer nas čeka mnogo posla. Malo ljudi u istoriji naše nacije našlo se pred izazovom pred kojim se nalazimo sada. Virus koji se pojavljuje u nekoliko stotina godina odneo je u godinu dana onoliko života koliko je odneo Drugi svetski rat. Poziv za pomoć dolazi od planete, terorizam i ekstremizam je u usponu, a njih moramo pobediti kako bismo obezbedili bolju budućnost Amerike. Zahvaljujem svima koji su me podržali, a onima koji nisu imam da poručim jedno. Saslušajte me, poslušajte moje srce, a ako se i dalje ne budete slagali sa mnom, to je demokratija, to je Amerika. Obećavam vam, biću predsednik svih Amerikanaca i boriću se jednako snažno za one koji su me podržali i za one koji nisu – kazao je on i dodao da od Amerike planira ponovo da napravi jednu od najvećih svetskih sila.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

Kamal Haris položila zakletvu

Novoizabrana potpredsednica SAD-a Kamala Haris je položila zakletvu.

Počela ceremonija inauguracije Džoa Bajdena

U Vašingtonu je počela ceremonija inauguracije Džoa Bajdena za 46. predsednika SAD.

Na pozornici u američkom Kapitolu se pojavio Bajden, zajedno sa suprugom Džil.

On je predstavljen nakon što su na ceremoniju stigli izabrana potpredsednica Kamala Heris, bivši predsednici Barak Obama, Bil Klinton i Džordž V.Buš, odlazeći potpredsednik Majk Pens i sudije Vrhovnog suda.

Marko Đurić stigao u Kapitol

Ambasador Srbije u SAD je sa suprugom stigao u Kapitol gde će prisustvovati ceremoniji inauguracije novoizabranog predsednika SAD.

Tramp stigao na Floridu

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija sleteli su na Floridu. Tramp i Melanija će biti na Floridi kada novi predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris polože zakletvu.

Tramp je tokom kratke oproštajne ceremonije u vojnoj bazi Endrus ranije danas obećao da će se “uvek boriti” i poželeo novoj administraciji mnogo sreće, prenosi CNN.

Greg Lovett/The Palm Beach Post via AP)

Bajden stigao u Kapitol

Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Budući predsednik Džo Bajden je u pratnji supruge Džil i potpredsednice Kamale Haris stigao u Kapitol, gde će položiti zakletvu i postati 46. predsednik SAD.

Stigao i Majk Pens

I potpredsednik Majk Pens je stigao na inauguraciju Džoa Bajdena. Da podsetimo, Tramp neće prisustvovati ceremoniji.

Dojava o bombi u Vrhovnom sudu

Javljeno je da je postavljena bomba u Vrhovnom sudu, ali se ispostavilo da je reč o lažnoj dojavi. Reporter CNN primetio je da je oko ove zgrade veliki broj pripadnika Nacionalne garde.

Obama Bajdenu: “Ovo je tvoje vreme”

– Ovo je tvoje vreme – napisao je bivši američki predsednik Barak Obama na Tviteru novom predsedniku Džou Bajdenu, nekoliko sati pre početka inauguracije, uz čestitke.

Obamini i Klintonovi stigli na inauguraciju

Bivši predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel stigli su na inauguraciju Džoa Bajdena. Tu si i Bil Klinton i njegova supruga Hilari.

  • Donald i Melanija Tramp oko 14 časova napustili Belu kuću
  • Tramp odbio da prisustvuje inauguraciji Džoa Bajdena
  • Bajden će položiti zakletvu u podne po lokalnom vremenu
  • Tramp je održao govor u vazduhoplovnoj bazi Endruz
  • Poručio je narodu da ih “voli” i da će se “vratiti”

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike