Sankcije za Trampa i Pompea!

20.01.2021

16:50 >> 16:45

0

Autor: A. Bulatović

Sankcionisani su zbog svoje navodne uloge u podršci terorizmu, prema iranskom ministarstvu spoljnih poslova

Sankcije za Trampa i Pompea!
Copyright Donald Tramp Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

Iran je uveo sankcije odlazećem američkom predsedniku Donaldu Trampu uoči inauguracije Džoa Bajdena.

Tramp i određeni broj članova njegove administracije – uključujući američkog državnog sekretara Majka Pompea, kao i bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona i bivšeg američkog specijalnog predstavnika za Iran Brajana Huka, sankcionisani su zbog svoje navodne uloge u podršci „terorizmu“, prema iranskom ministarstvu spoljnih poslova.

Američki ministar finansija Stiven Mnačin, šef CIA Đina Hespel i šest drugih američkih zvaničnika takođe su bili među onima koji su bili na meti sankcija, ali Ministarstvo spoljnih poslova nije preciziralo kakve su sankcije uvedene i taj potez se gotovo sigurno neće proširiti dalje od simboličnog statusa, s obzirom na to da je malo verovatno da neko od sankcionisanih lica ima imovinu u Iranu.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzadeh je rekao je da su sankcije zasnovane na iranskom zakonu i dodao da su oni rezultat uloge Trampove administracije u atentatu na iranskog generala Kasima Sulejmanija bespilotnom letelicom 2020. godine i američke podrške Izraelu u sukobu sa Palestincima.

Takođe je citirao navodnu američku ulogu u ubistvu vrhunskog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakrizadeha u decembru i navodno učešće Vašingtona u „zločinačkom ratu“ u Jemenu.

Pročitajte još:

U decembru je Iran uveo sankcije američkom ambasadoru u Jemenu zbog njegove navodne uloge u podršci vazdušnim napadima koje je sprovela koalicija predvođena Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika iz Jemena koje podržavaju Iran.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike