Bajden namerava da ukloni kontroverznu reč iz američkih zakona

22.01.2021

12:00 >> 10:56

0

Tremin koji se do sada koristio novi predsednik SAD smatra ponižavajućim

Bajden namerava da ukloni kontroverznu reč iz američkih zakona
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

Novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden već tokom kampanje zarekao se da će imigrantima olakšati boravak u zemlji, a jedan od koraka koje će preduzeti je i promena sporne reči koja se koristi u zakonima ove države, pišu tamošnji mediji. Iako ovo zvuči kao nebitna promena, njeno simboličko značenje je veliko.

Bajden je predložio da se reč „alien” (koja znači stranac, strani državljanin, ali u isto vreme i vanzemaljac) izmeni u imigracionim zakonima SAD i da se umesto nje koristi reč „negrađanin”.

To je prvi korak u priznavanju Amerike kao „nacije imigranata”, navodi se u predlogu koji je objavila nova administracija.

Termin „ilegalni strani državljanin” („illegal alien”) dugo je negativno karaterisala i dehumanizovala imigrante, što je naročito došlo do izražaja u protekle četiri godine, a zvaničnici u nekoliko saveznih država već su pokušavali da ga iskorene.

Profimedia

– Jezička promena prvog dana ove administracije, sa Kamalom Haris kao ćerkom imigranata, za mene nije samo simbolična, nego fundamentalna. Način na koji opisujemo ljude veoma je važan, jer utiče na način na koji se ponašamo prema njima. Način na koji pričamo o imigrantima utiče na stav o njima. Bitno je da se u svakom trenutku oni vide kao ljudska bića i porodice – rekao je za CNN Hose Antonio Vargas, imigrant čija organizacija „Define American” ima za cilj bolje portretisanje imigranata.

Šta trenutno kaže zakon

Zakon SAD reč „alien” koristi za „bilo koju osobu koja nije građanin ili nema državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država”, a zvaničnici su ranije isticali rasprostranjenost ovog termina u zakonima SAD kako bi odbranili svoj izbor reči.

Termin „alien” često je koristio i Donald Tramp u svojim govorima u kojima je upozoravao na opasnosti koje dolaze sa neproverenim ilegalnim imigrantima.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

– Za Trampovu administraicju mi smo bili stalni bauk. Kad god je bio u problemu, počeo bi da priča o ilegalcima i granici – kazao je Vargas.

Ovo nije prvi pokušaj izmene terminologije

Kalifornija je 2015. godine izbacila reč „alien” iz zakona o radu, a 2019. uklonio ju je i grad Njujork, uz obrazloženje da je termin „illegal alien” (ilegalni strani državljanin) upotrebljavan „sa namerom da se obezvredi, ponizi i maltretira” osoba kojom se opisuje. Ako se ova reč upotrebi u Njujorku, osoba koja ju je izgovorila može dobiti kaznu od čak 250.000 dolara.

Pročitajte još

I zakonodavci u Koloradu predložili su da se termin „illegal alien” zameni sa „imigrantom bez dokumenata”, ali ovaj predlog nije dospeo na dnevni red Senata.

– Jezik ima moć. Ako se neko označi kao „alien”, naravno da će biti stavljen u zatvor, naravno da će biti zatvoren, naravno da vas neće biti briga što se deca razdvajaju od roditelja – zaključio je Vargas i istakao da mu inicijativa nove admistracije uliva nadu da će neki Amerikanci promeniti svoj stav o imigrantima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike