Demokrate traže veću cenzuru: Fejsbuk i Tviter da promene algoritme, da ne truju mozak Amerikanaca

22.01.2021

18:47 >> 18:18

0

Autor: M. I.

Vodeće društvene mreže, uključujući Fejsbuk i Tviter, zabranile su naloge Trampa i pojedinih njegovih pristalica

Demokrate traže veću cenzuru: Fejsbuk i Tviter da promene algoritme, da ne truju mozak Amerikanaca
Copyright Profimedia

Demokrate u američkom Kongresu pozvale su popularne društvene mreže da uklone sve algoritme i preporuke koje podstiču ekstremizam i podrivaju „objektivnu stvarnost“.

Poslanici Ana Ešu i Tom Malinovski poslali su pisma izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu i izvršnom direktoru Tvitera Džeku Dorsiju u kojima zahtevaju te promene.

Slična pisma poslata su i izvršnim direktorima Gugla i Jutjuba.

– Godinama su kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže dozvoljavale da se štetne dezinformacije šire putem njihovih platformi i truju umove američkog naroda – objavila je Epu na Tviteru.

Političari tvrde da društvene mreže dopuštaju sadržaj koji pojačava postojeće političke pristranosti, posebno onih ukorenjenih u besu i strahu. Dodaju i da algoritmi koje koriste ove kompanije podrivaju zajednički doživljaj objektivne stvarnosti i olakšavaju veze između ekstremističkih korisnika, što dovodi do nasilja u stvarnom životu, poput nereda u američkom Kongresu, 6. januara.

PROČITAJTE JOŠ:

Tviter je pozvan da odmah izvrši trajne promene kako bi ograničio širenje dezinformacija i drugih oblika štetnog sadržaja. Od Fejsbuka i Jutjuba je zatraženo da usavrše svoje sisteme preporuka kako ne bi promovisali opasne teorije zavere među korisnicima.

Demokrate i mnogi drugu su u medijima optužili bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da je podstakao svoje pristalice da upadnu u Kongres u nadi da će poništiti rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Vodeće društvene mreže, uključujući Fejsbuk i Tviter, odmah su zabranile naloge Trampa i pojedinih njegovih pristalica.

Novu društvenu mrežu Parler, koju mnogi opisuju kao alternativu Tviteru a koja je popularna među konzervativcima, Epl, Gugl i Amazon dovele su do ćorsokaka odbijajući da nastave sa uslugama hostinga i sklanjajući aplikaciju sa svojih „prodavnica“.

Trampovi kritičari insistirali su da je takvo ograničavanje neophodno kako bi se sprečilo nasilje i širenje laži, dok su konzervativci takvu politiku velikih kompanija nazvali orvelovskom i tvrdili da predstavlja političku cenzuru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike