Austrija pooštrila mere: Svi stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske! (VIDEO)

25.01.2021 | 06:28 >> 09:41

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Od ove mere izuzete su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose

Copyright Tanjug/APPhoto/Ariel Schalit)

U Austriji su, od ponoći, stupile na snagu nove pooštrene mere u borbi protiv koronavirusa.

Nakon što je dnevni broj novozaraženih u Austriji ostao na konstantno visokom nivou, ali i zbog pojave britanskog soja koronavirusa, austrijske vlasti donele su odluku o pooštravanju dosadašnjih mera “zaključavanja”, pa od ponoći svi građani stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske visokog nivoa zaštite.

FFP2 maske moraju se nositi u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod auto-mehaničara.

Ova vrsta maske mora da se nosi na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako se lice vozi automobilom sa drugom osobom koja nije iz njegovog domaćinstva. Od ove mere izuzete su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose.

KO PREKRŠI…

Ko prekrši obavezu nošenja FFP2 maske moraće da računa sa novčanom kaznom u iznosu od 25 evra.

Pored toga, odlukom vlade povećana je obaveza distanca između osoba različitih domaćinstava sa jednog na dva metra.

– Poboljšanje zaštite građana maskama FFP2 i udvostručenje distance ispravan su odgovor na novi soj virusa koji se širi Austrijom i koji povećava rizik od zaraze – rekao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Pročitajte još

Takođe, odlukom vlade proširen je i krug profesija u kojima zaposleni moraju jednom nedeljno da se testiraju na koronavirus.

Tako, pored medicinskog osoblja i negovatelja, sada na redovno, jednonedeljno testiranje moraju da idu i zaposleni u prodavnicama, nastavnici, radnici u skladištima, osobe u javnim službama koje primaju stranke, ali i profesionalni sportisti.

Ko se ne bude testirao moraće na poslu da nosi FFP2 masku, dok će za testirane osobe biti dovoljno nošenje dosadašnje maske.

Medicinski radnici i negovatelji, i pored testiranja, moraće da nose FFP2 maske.

Inače, FFP2 maske počele su prošle nedelje da se prodaju i u supermarketima, koji se utrkuju u ceni od 50 do 59 centi, ali neki ograničavaju i broj maski po kupcu.

Neki supermarketi najavili su da će prva tri dana od stupanja na snagu obaveze svojim kupcima poklanjati po jednu FFP2 masku.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam