Jedna je umrla neposredno pre inauguracije: 10 žena predsednika SAD koje nisu želele da budu prve dame

26.01.2021

08:00 >> 11:08

0

Mnoge su odbijale da obavljaju dužnosti, a druge su to činile nerado

Jedna je umrla neposredno pre inauguracije: 10 žena predsednika SAD koje nisu želele da budu prve dame
Copyright Profimedia/Pixabay

Džil Bajden, supruga predsednika Džoa Bajdena, postala je 20. januara, posle njegove inauguracije, 46. prva dama Sjedinjenih Američkih Država. Ona je već počela društveno da se angažuje, odnevši drugog dana suprugovog mandata kolače pripadnicima Nacionalne garde, što je potez koji je dobro dočekan u tamošnjim medijima i što govori u prilog tome da joj se dopada uloga u kojoj se našla. Ipak, nisu sve prve dame Amerike sa oduševljenjem prihvatile ovu ulogu, a narednih 10 izdvojilo se po tome što u njoj nije uživalo.

1) Marta Vašington

Wikimedia

Supruga prvog predsednika Amerike nije želela da bude prva dama. To ne znači da nije bila dobra u tome – bila je graciozna domaćica kad god je imala važne goste, ali joj se nije dopadalo što je stalno u centru pažnje. Njih dvoje se zbog rata nisu viđali, a on je u to vreme samo dva dana proveo u domu u Mont Vrenonu. Kada je rat okončan, želela je da ga ima samo za sebe, ali je Džordž izabran za predsednika kao najbolja moguća osoba koja bi mogla da se nađe na tom mestu. Kako je umro samo dve godine po okončanju svog mandata, njih dvoje nikad nisu uspeli da potpuno uživaju u svom braku.

2) Rejčel Džekson

Wikimedia/Ralph Eleaser Whiteside Earl

Ni Rejčel Džekson, supruga 7. predsednika SAD, Endrua Džeksona, nikad nije želela da bude prva dama jer ju je mnogo pogodila kampanja koju je Džon Kvinsi Adams vodio protiv njenog muža. Pre nego što se udala za Džeskona, Rejčel je bila u braku sa Luisom Robardsom, ali je brzo otkrila da on nema poštovanja prema njoj. Bio je ljubomoran i ona je shvatila da ne može da živi sa njim, pa se vratila kod roditelja i ubrzo zatim upoznala Endrua u koga se zaljubila, ali je Robards tada odlučio da je vrati kući. Džekson je uspeo da je spase, pa se posle silnih peripetija razvela od prvog muža i udala za budućeg predsednika 1794. Ovo je iskoristio Džon Kvinsi Adams da je posle više od 30 godina nazove preljubnicom tokom kampanje protiv njenog supruga, a kako je Rejčel imala srčanih problema i nije mogla da podnese ovakve napade, umrla je tri meseca pre inauguracije svog supruga.

3) Ana Harison

Wikimedia

Ana je kao i Marta Vašington samo želela da više vremena provede sa suprugom Vilijamom Henrijem Harisonom, koji je bio sekretar i delegat u Predstavničkom domu i guverner Indijane. Posle bitke kod reke Tipikano on je dobio na popularnosti i bio je na raznim pozicijama širom zemlje, dok je Ana bila kod kuće sa desetoro dece, od kojih je šestoro umrlo do 1840. Te godine Harison se kandidovao za predsednika SAD, a Ana nije krila da nije srećna zbog toga. Sve vreme je plakala i bila je prestrašena. Njene slutnje da će ga ubiti ako postane predsednik obistinile su se – nakon inauguracije hladnog 4. marta, tokom koje nije nosio kaput, Harison je dobio upalu pluća i umro je u aprilu 1841. Ona je bila spremna da mu se sa decom pridruži u Beloj kući, ali nikad nije krenula na put.

4) Margaret Tejlor

Zakari Tejlor bio je vojnik koji je zbog posla živeo po celoj Americi, a Margaret i njihovih šestoro dece pratili su ga svuda na tom putu. Dve ćerke su im umrle do 1820, a 1840. konačno su našli mesto na kom su se smirili i mogli da osnuju dom. Do tada je Margaret decu odgajala u vojnim kampovima, uglavnom živeći u šatoru. Zakarijev uspeh u meksičko-američkom ratu doprineo je njegovoj popularnosti i kandidaturi za predsednika. Margaret se toliko grozila toga da se svakog dana molila za njegov poraz, ali je on 1849. postao 12. predsednik Amerike. Tada je ona odbila da učestvuje u tome i ostala je u svojoj kući, dok su dužnosti prve dame poverene njihovoj ćerki. Kada je Zakari 1850. umro od trovanja, morali su da je otrgnu od njegovog tela kako bi mogli da ga sahrane.

5) Abigejl Filmor

Wikimedia

Milard Filmor je kao Tejlorov potpredsednik došao na njegovo mesto kada je on preminuo. Abigejl nije bila protiv njegove pozicije kao Margaret, ali nije bila ni srećna zbog nje. Svečane večere, ceremonije i elegantne haljine bili su joj dosadni i to nije uspevala da sakrije. Osim toga, nije bila dobrog zdravlja, imala je jake glavobolje i probleme sa disanjem. kada je Milard postao predsednik, ona se ponašala slično kao Margaret – izbegavala je dužnosti kad god je mogla i poveravala ih njihovoj ćerki Abi. Bila je presrećna kada Milard nije uspeo da osvoji drugi mandat i jedva je čekala da se vrati u Bufalo, gde je mogla da se odmara i viđa muža svakodnevno. Nažalost, na inauguraciji Frenklina Pirsa zaradila je upalu pluća i umrla je tri nedelje kasnije.

6) Džejn Pirs

Wikimedia

Ona je treća prva dama zaredom koja nije želela da se nađe u toj ulozi, a njena priča je prilično tragična. Džejn i Frenklin imali su tri sina. Prvi je umro nekoliko dana po rođenju, a drugi je u 4. godini preminuo od tifusa. Džejn je prezirala političku karijeru svog muža toliko da je Frenklin odbio mnoge pozicije u Beloj kući zbog nje, dok je potajno radio na tome da se kandiduje za predsednika 1952. Ona je otvoreno izrazila svoje neslaganje sa tim, a stvari su se dodatno pogrošale kada je nekoliko nedelja pre Pirsove inauguracije voz u kom su bili ona i njihov jedanaestogodišnji sin Bendžamin iskorčio iz šina. Bendžamin je umro pred majčinim očima. Nakon toga Džejn je odbila da se pojavi na inauguraciji, a ne bi se preselila ni u Belu kuću da se ona pitala. Njegovi ljudi nagovorili su je na to, a ona je unutrašnjost Bele kuće u potpunosti ukrasila crnim zastavama, sve vreme je nosila odeću za pogreb i retko je napuštala svoju sobu, pa je njena tetka preuzela dužnosti prve dame.

7) Eliza Džonson

Wikimedia/John Chester Buttre

Ona je naučila svog nepismenog muža da čita i piše, zbog čega je gorko zažalila kada je njegova karijera krenula uzlaznim putem. Prvo je bila druga dama, pošto je njen suprug Endru Džonson bio potpredsednik do ubistva Abrahama Linkolna, čime nije bila oduševljena, a kada je postala 17. prva dama, nije se mnogo uzbuđivala oko svojih dužnosti. Poverila ih je ćerki, odbijala je intervjue i potpuno se posvetila svom suprugu, provodeći vreme u pranju i peglanju njegove odeće, brinući o tome da se on hrani zdravo i prikupljajući članke u kojima se on pominje kako bi ga o svemu izvestila.

8) Eleonor Ruzvelt

Wikimedia

Eleonor je jednom prilikom, dok je bila prva dama, rekla da nikad nije želela da bude žena predsednika i da “to ne želi ni sad”. U početku je to bilo primetno. Pre nego što je bila prva dama Amerike, bila je prva dama Njujorka, što joj se dopadalo. Brinula se da će se njena uloga predsednikove supruge svoditi na organizovanje čajanki i sedenje u ćošku. Ipak, kasnije se prilagodila svojoj ulozi i shvatila da može da je iskoristi u svoju korist, boreći se za ono u šta je verovala.

9) Bes Truman

Wikimedia

Bes je plakala kad je saznala da će od Eleonor naslediti ulogu prve dame. Gledala je kako mediji i javnost razapinju prethodne predsednike i njihove porodice i kako se svaki delić njihove privatnosti iznosi i iskorišćava protiv njih, pa se plašila da će se to desiti i Trumanovima. Bila je razočarana kada je Hari osvojio drugi mandat, ali je to uspela da potisne i vratila je Beloj kući staru slavu. U to vreme kuća je bila u toliko očajnom stanju da je klavir njihove ćerke skoro propao kroz pod. Iako je bilo dogovoreno da se odabere nova kuća u kojoj će živeti, Bes je uspela da renovira i obnovi staru i ostavi je budućim naraštajima bolju nego što ju je zatekla.

10) Pet Nikson

Wikimedia/nixonlibraryfoundation.org

Pročitajte još

Telma Ketrin Pet Rajan Nikson pristala je da podrži političku karijeru svog supruga samo zato što joj je on obećao da će njihova porodica uvek uspeti da sačuva svoju privatnost. Nije bila srećna, ali je istrajavala, a on joj se zaricao od mandata do mandata da će po njegovom okončanju završiti s politikom. Trebalo je da izađe iz politike 1956, kada je napustio Senat, ali se već 1960. kandidovao za predsednika. Bila je razočarana kad je izgubio, ali samo zbog toga što je uložila toliko vremena i snage u nešto što mrzi. Kada je 1962. prijatelju za večerom saopštio da će se kandidovati za guvernera Kalifornije, Pet je istračala iz trpezarije u suzama, ali on nije odustao i 1969. postao je 37. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike