Poljska "progurala" zakon - zabranjen abortus: Nije ispoštovana volja naroda

28.01.2021

21:15 >> 20:49

0

Autor: A. B.

Protesti su održani i u sredu u centru Varšave

Poljska "progurala" zakon - zabranjen abortus: Nije ispoštovana volja naroda
Copyright Tanjug/AP//Czarek Sokolowski

U Poljskoj je zvanično stupio na snagu Zakon o zabrani abortusa, usred eskalacije sumnje EU u zakonitost sudskog sistema te zemlje.

Zakon, čije je stupanje na snagu objavljeno u službenom glasniku u sredubrani sve vrste prekid trudnoće osim u slučaju silovanja ili incesta ili ako je život majke u opasnosti, prenosi Euobserver.

Zakon je usvojen još u oktobru prošle godine, ali je njegovo stupanje na snagu odloženo zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana koji su trajali danima.

Protesti su održani i u sredu u centru Varšave, a sam zakon izazvao je brojne debate o vrednostima i vladavbini prava širom zemlje.

Opozicione stranke smatraju da je zakon “provokacija” šefa vladajuće PiS stranke Jaroslava Kačinjskog i da on zakonom pokušava da ubaci Poljsku “u vatru” kako bi protestima i nezadovoljstvima skrenuo pažnju sa lošeg rukovođenja pandemijom korona virusa.

Evropska komisija poslala je u sredu žalbu u poljski pravosudni disciplinski sud.

U žalbi se navodi da Poljska ima mesec dana da odgovori na dodatno obrazloženo mišljenje i da preduzme neophodne mere u skladu sa pravosuđem EU, a u suprotnom EK bi mogla ceo slučaj da prosledi Evropskom sudu pravde.

Francuski ministar za evropske poslove Klement Bone izjavio je danas da odluka Poljske da na snagu stupi kontroverzni zakon o abortusu, predstavlja “tužan dan”.

Pročitajte još:

– Tužan dan koji nas podseća kako prava mogu da nestanu ako se ne brane. Borba se nastavlja – napisao je Bone na Tviteru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike