NATO ima plan kako da napadne Kalinjingradsku oblast: Samo, imaju mali problem - S-400

30.01.2021

21:52

0

Autor: M.Vu

Scenario preventivnog napada Severnoatlantske alijanse na Kalinjingradsku oblast predviđa uništavanje četiri osnovna cilja

NATO ima plan kako da napadne Kalinjingradsku oblast: Samo, imaju mali problem - S-400
Wikimedia

Scenario „preventivnog“ napada Severnoatlantske alijanse na Kalinjingradsku oblast predviđa uništavanje četiri osnovna cilja ruske vojske u tom regionu, piše „Overt difens“, oslanjajući se na podatke američkog pomorskog Analitičkog centra.

Prema tom scenariju, poljska vojska, koja ulazi u sastav NATO-a, treba da neutrališe ruske balističke rakete „Iskander“, kako bi sprečila Moskvu da vodi „ograničeni nuklearni rat“. U te svrhe predlaže se da se iskoristi iskustvo uništavanja iračkih raketa „Skad“ R-17 tokom rata u Persijskom zalivu.

Pored toga, navodi se da NATO snage treba da unište infrastrukturu u luci Baltijsk i brodove Baltičke flote koji se nalaze tamo, kako bi sprečili bilo kakvu odmazdu.

Ključna prepreka za osvajanje Kalinjingradske oblasti su ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane S-400. Oni pokrivaju veći deo vazdušnog prostora Poljske i predstavljaju pretnju za bilo kakvu podršku iz vazduha NATO-a, zbog čega i te sisteme treba uništiti. Prema rečima stručnjaka, poljsko Ratno vazduhoplovstvo radi na tom problemu, ali rešavanje istog „može potrajati određeno vreme“, piše autor članka.

Nakon eliminisanja svih prepreka, Alijansa treba da „uništi rusku vojsku u Kalinjingradu kako bi zaštitili baltičke države“.

Prema rečima autora članka, brzina i iznenađenje igraju glavnu ulogu u toj operaciji. Poljskoj vojsci koja bi krenula u osvajanje Kalinjingradske oblasti ne bi bilo lako, jer bi snage, koncentrisane na granici sa Rusijom, morale da savladaju područje koje obiluje gustim šumama i jezerima. U brzoj ofanzivi trebalo bi da učestvuju najbolje poljske vojne jedinice koje broje 30.000 vojnika.

Međutim, premeštanje ruske artiljerije iz grada Gusev i koncentrisani artiljerijski napadi mogli bi efikasno usporiti napredovanje poljske vojske još pre prelaska granice.

Poslednji korak do „odlučne pobede“ i „ostvarivanja strateških ciljeva“ treba da bude uništavanje preostalih ruskih elemenata moći u regionu, ističe se u tekstu.

Pročitajte još:

Uprkos opisanom scenariju, autor članka dolazi do zaključka da trenutno postoji mala verovatnoća da izbije veliki rat u Kalinjingradskoj oblasti.

Američki mediji nazivaju Kalinjingrad „košmarom za NATO“, a predstavnici SAD i Alijanse više puta su govorili o planovima da „zauzmu“ tu oblast u slučaju rata sa Rusijom. Pored toga, NATO vojnici na vojnim vežbama uvežbavaju napad na Kalinjingrad.

Ruski vojni eksperti su isticali da su bilo kakve izjave o mogućnosti „zauzimanja“ tog regiona Rusije bez posledica za NATO – fantazije.

Prema mišljenju ruskog eksperta Konstantina Sivkova, sukob u Pribaltiku i teoretski gubitak dela ruske teritorije doveli bi do nuklearnog rata.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi