Iranski parlament izglasao zakon o nuklearnom programu!

01.12.2020

09:25

0

Predlog zakona dozvoljava obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, što je manje nego što se koristi prilikom izrade nuklearnog oružja ali više nego za civilnu u

Iranski parlament izglasao zakon o nuklearnom programu!
Copyright Foto:Pixabay/Stefan Kuhn

Iranske vlasti predložile su nacrt zakona kojim se dozvoljava obogaćivanje uranijima od 20 odsto i ukidaju druga ograničenja na nuklearni program zemlje koja su uvedena sporazumom iz 2015. godine ukoliko njene potpisnice ne ukinu sankcije uvedene Iranu.

Predlog je stavljen pred parlament, a za njega je glasao 251 od 290 poslanika, prenosi AP.

Predlog zakona dozvoljava obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, što je manje nego što se koristi prilikom izrade nuklearnog oružja ali više nego za civilnu upotrebu.

Pročitajte još: Svet na ivici novog velikog sukoba: Sve oči uprte u Izrael i Iran, naredne nedelje ključne!

On takođe predviđa postavljanje novih centrifuga u nuklearnim postrojenjima u Natanzu i Fordou.

Za predlog zakona glasao je 251 od 290 poslanika, a da bi bio usvojen, zakon treba da dobije još jedno odobrenje parlamenta, kao i odobrenje ustavnog nadzornog tela.

Predlog zakona predviđa rok od tri meseca za evropske zemlje da ukinu sankcije uvedene na sektor nafte i gasa u Iranu i da ponovo omoguće pristup međunarnom bankarskom sistemu.

SAD su uvele sankcije Iranu nakon što se predsednik Donald Tramp unilateralno povukao iz sporazuma, što je dovelo do niza sukoba između dve strane.

Pročitajte još: Prvi snimci sa mesta gde je ubijen “otac nuklearne bombe”: Atentat koji je uzdrmao ceo svet (FOTO+VIDEO)

Zakon je prvi put stavljen pred parlament u avgustu, ali je ponovo dobio na značaju nakon ubistva naučnika Mohsena Fahrizadeha koji je vodio je program za koji su Izrael i SAD tvrdile da je vojna operacija koja ima za cilj da utvrdi izvodljivost izrade nuklearnog oružja.

Iran je za ubistvo naučnika optužio Izrael, a zvaničnici u ovoj zemlji odbili su da daju komentar povodom ovog slučaja za koji niko do sada nije preuzeo odgovornost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike