Vladarka Mjanmara ostaje u pritvoru: Podignuta optužnica protiv Aung San Su Ći (VIDEO)

03.02.2021

11:17 >> 11:41

0

Su Ći, koja je uhapšena u ponedeljak nakon što je vojska izvela puč optužena je za kršenje državnih zakona o uvozu i izvoru

Vladarka Mjanmara ostaje u pritvoru: Podignuta optužnica protiv Aung San Su Ći (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit)

Policija u Mjanmaru je podigla optužnicu protiv zbačene liderke države Aung San Su Ći, koja će ostati u pritvoru do 15. februara.

Su Ći, koja je uhapšena u ponedeljak nakon što je vojska izvela puč optužena je za kršenje državnih zakona o uvozu i izvoru, preneo je Skaj njuz.

Policijska dokumenta pokazuju da su četiri ručno pravljena radio uređaja otkrivena tokom pretrage kuće Su Ći, saznao je Rojters.

Policija Mjanmara je ponovila da radi po optužbama za “izbornu prevaru” sa izbora održanih u novembru, uprkos apelima širom zemlje i sveta da se poštuju rezultati. Na stotine članova parlamenta su trenutno zatvoreni unutar svojih kuća u glavnom gradu, dok je vlast u rukama načelnika vojske Min Aung Hlainga. Vojska je saopštila da će uvesti vanredno stanje u narednih godinu dana.

Naime, Nacionalna liga za demokratiju osvojila je 83 odsto mesta u parlamentu 8. novembra prošle godine na izborima koji su doživljeni kao referendum o vladavini Su Ći. Međuti,  vojska je osporila rezultat i poslala žalbe Vrhovnom sudu protiv predsednika i izborne komisije.

 

Ko je Aung San Su Ći?

Tanjug/AP Photo)

Aung San Su Ći je rođena 1945. godine, ćerka je nezavisnog heroja generala Aunga Suna, koji je ubijen kada je imala samo dve godine, malo pre nego što je Mjanmar stekao nezavisnost od britanske kolonijalne vladavine 1948. Aung San Su Ći je 1960. otišla u Indiju sa svojom majkom, a četiri godine kasnije na Univerzitet Oksford, gde je upoznala budućeg supruga Majkla Arisa.

Nakon što je provela vreme u Japanu i Butanu, skrasila se u Velikoj Britaniji sa suprugom i dvoje dece. Godine 1988. vratila se u Jangon kako bi se brinula o majci koja je bila na samrti.

Međutim, ubrzo se uključila u proteste protiv vojske. Inspirisana Martinom Luterom Kingom i Mahatmom Gandijem, organizovala je skupove i pozvala na izbore.

Lideri protesta su ubijeni ili osuđeni, a ona je 1989. stavljena u kućni pritvor, u kojem je ostala do 2010. godine, sa kratkim periodom na slobodi.

Tokom 15 godina u kućnom pritvoru transformisala se iz nacionalne ličnosti u globalnu ikonu demokratije, osvojivši Nobelovu nagradu za mir i mnoštvo drugih priznanja.

Napokon je puštena 2010. godine, a pet godina kasnije, vojna vladavina prestala je kada je zemlja održala prve slobodne izbore u poslednjih 25 godina, na kojima se Su Ći izborila za preokret.

Pročitajte još

Pobeda je hvaljena u međunarodnoj zajednici, gde su je mnogi smatrali trijumfom demokratskih vrednosti nad snagama autoritarnosti. Ali prava demokratija zahteva više od jedne pobede na izborima.

Ustav kojim je ukinuta vojna hunta zadržao je za generale ogromnu količinu moći i uticaja, ostavivši Su Ći i njenu stranku u delikatnom položaju dok su pokušavali da zadrže demokratska prava.

Iako je Su Ći imala ograničen direktni uticaj u akcijama snaga sigurnosti, usledila je njena javna odbrana vojske – nazvala je izveštaje o delima genocida “dezinformacijama”, a za probleme u regionu optužila “teroriste”. Potom je uvidela da je osuđena u inostranstvu i lišena brojnih titula koje je osvojila kao neko ko se zalaže za demokratske vrednosti.

Godine 2019. bila je na Međunarodnom sudu u Hagu kako bi se suočila sa optužbama za genocid podnetim protiv Mjanmara, ali je rekla da je represija bila legitimna vojna operacija protiv terorista.

Uprkos tome, Su Ći je i dalje bila veoma popularna u samom Mjanmaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike