Greta Tunberg zbog kontroverzne objave na udaru kritika: Na društvenim mrežama je optužuju da se prodala kako bi nanela štetu Indiji

05.02.2021

08:00 >> 08:07

0

Mlada aktivistkinja meša se i u pitanja koja se ne tiču klimatskih promena

Greta Tunberg zbog kontroverzne objave na udaru kritika: Na društvenim mrežama je optužuju da se prodala kako bi nanela štetu Indiji
Copyright Profimedia

Greta Tunberg, aktivistkinja koja se bori za sprečavanje klimatskih promena, podelila je na Tviteru uputstva za one koji podržavaju proteste farmera u Indiji, čime je izazvala veliki broj reakcija, a mnogi korisnici društvenih mreža optužili su je da je na ovaj način pokazala da učestvuje u destabilizaciji ove azijske zemlje koja odgovara inostranim faktorima.

Ona je u sredu na pomenutoj mreži objavila link ka podužem tekstu, koji su sastavili aktivisti kanadske Fondacije za poetsku pravdu, a u kom se podvlače načini na koje ljudi mogu da pomognu protestima farmera, uključujući heštegove koji bi trebalo da se šire mrežama i savete za organizovanje mitinga.

Posle nekoliko sati “uputstvo” je povučeno sa interneta i na njegovo mesto postavljena je znatno kraća verzija, koju je Greta takođe podelila.

Ove njene objave izazvale su veliki broj kritika korisnika Tvitera iz Indije, koji su je optužili da je deo “internacionalno finansirane zavere” koja ima za cilj da podstakne nemire u Indiji i da se prodala kako bi zagovarala nešto što nema veze sa klimatskim promenama. Sa druge strane, bilo je i onih koji su je kritikovali što je vlastima Indije dala “sredstvo” da diskredituju proteste i omogućila im da podržavaoce protesta označi kao organizaciju koja želi da našteti vladi.

– Hvala ti što si izložila uputstvo koje može može da se iskoristi za uništavanje podlog plana koji za cilj ima da naškodi suverenitetu, bratstvu i inherentnoj sekularnoj strukturi Indije – napisala je jedna korisnica Tvitera.

Ove kritike usledile su nedugo nakon što su Greta i pop pevačica Rijana na društvenim mrežama podržale farmere u Indiji, čime su podstakle lokalne zvezde da se oglase i stanu u odbranu vlasti i podrže napore vlade da izađu u susret nezadovoljnim farmerima.

Protesti farmera u Indiji zainteresovali su sve u proteklih nekoliko nedelja nakon meseci demonstracija koje su održavale na periferiji Nju Delhija, a tokom kojih su zemljoradnici tražili ukidanje nekoliko poljoprivrednih reformi koje bi otvorile vrata jakim privatnim kompanijama. Vlada je tvrdila da će ovi zakoni omogućiti neophodne investicije u poljoprivrednom sektoru, ali se mnogi lokalni zemljoradnici plaše da bi to moglo da ih ugrozi i stavi u nemilost izrabljivačkih korporacija.

Pročitajte još

Skoro 60 odsto stanovnika Indije zavisi od poljoprivrede, prema informacijama indijske fondacije koja proučava ovaj sektor.

Iako su demonstracije uglavnom bile mirne, krajem januara izbili su nemiri u Nju Delhiju, na Dan Republike Indije, kada su hiljade farmera prekrile ulice i sukobile se sa policijom. U nemirima je poginula najmanje jedna osoba, dok su povređene stotine policajaca i aktivista.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike