Iznenada preminuo doktor koji je lečio Alekseja Navaljnog

05.02.2021 | 08:26 >> 09:50

Autor: Mussab Al Shukeir

Uzrok njegove smrti još nije poznat

Copyright Profimedia

Poznati ruski lekar koji je bio zadužen za zdravstveno stanje Alekseja Navaljnog nakon trovanja, preminuo je u četvrtak, saopštila je bolnica u kojoj je radio.

Sergej Maksimišin, koji je bio zamenik glavnog lekara hitne bolnice, iznenada je preminuo u 55. godini, navodi se u saopštenju koje je objavila bolnica.

– Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je zamenik glavnog lekara za anesteziologiju i reanimaciju hitne bolnice, asistent odeljenja Omskog državnog medicinskog univerziteta, doktor medicinskih nauka Maksimišin Sergej Valentinovič iznenada preminuo – naveli su iz bolnice.

Pročitajtej još:

Uzrok njegove smrti još nije poznat.

Navaljni je prvobitno primljen u jedinicu za akutno trovanje omske bolnice 20. avgusta, nakon što je otrovan u avionu koji je iz Sibira išao u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsk.

U vreme hospitalizacije Navalnija, Makimišin nije održao nikakve konferencije za štampu. Kao zamenik glavnog lekara u bolnici za anesteziologiju i reanimaciju, bio je jedan od najstarijih lekara u bolnici.

Leonid Volkov, šef kabineta Navaljnog, potvrdio je da je Maksimišin bio zadužen za lečenje opozicionog lidera.

– Sergej Maksimišin je bio šef odeljenja koji je lečilo Alekseja Navaljnog i bio zadužen za njegovo lečenje – posebno za njegovu medicinski izazvanu komu – rekao je Volkov za CNN.

– Makimišim je znao više od bilo koga drugog o Aleksejevom stanju, tako da ne mogu da odbacim mogućnost propusta. Međutim, ruski zdravstveni sistem je veoma loš i nije retko da lekari njegovih godina iznenada umru. Sumnjam da će biti sprovedena neka istraga o njegovoj smrti – rekao je on.

Podsetimo, Navaljni za svoje trovanje krivi ruske službe i predsednika Vladimira Putina lično, dok je Kremlj više puta negirao optužbe i rekao da ne postoje nikakvi dokazi za te tvrdnje.

Uhapšen po povratku u Rusiju

Navaljni je uveden u medicinski izazvanu komu i na kraju prebačen u nemačku prestonicu, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja. Po povratku u Rusiju, prošle nedelje je uhapšen zbog kršenja uslovne kazne, izrečene zbog slučaja pronevere 2014. godine.

Presuda je izazvala brzu osudu u inostranstvu, uključujući SAD.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam