Berlin pozdravio Bajdenovu najnoviju odluku da ne povlači američke trupe iz Nemačke

05.02.2021

13:55 >> 13:56

0

Predsednik SAD Džo Bajden je formalno obustavio planirano povlačenje američkih trupa iz Nemačke

Berlin pozdravio Bajdenovu najnoviju odluku da ne povlači američke trupe iz Nemačke
Copyright Ilustracija/Pixabay

Nemačka vlada je u petak pozdravila odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da obustavi povlačenje vojnika iz Nemačke kako bi se odmrznuli odnosi između Vašingtona i Berlina.

– Oduvek verujemo da prisutnost američkih snaga u Nemačkoj doprinosi evropskoj i transatlantskoj sigurnosti – izjavio je Stefen Seibert, portparol kancelarke Angele Merkel, na redovnoj konferenciji za novinare, ističući veliki značaj decenijske duge saradnje s američkom vojskom.

Pročitajte još:

Podsetimo, predsednik SAD Džo Bajden je formalno obustavio planirano povlačenje američkih trupa iz Nemačke, koje je naredio prošle godine bivši predsednik Donald Tramp, ali akcija povlačenja nije ni započela.

Bajden je sinoć ocenio da će povlaćenje trupa biti zaustasvljeno dok ministar odbrane Lojd Ostin ne uradi prisustvo američkih vojnika širom planete.

– Ostin će osigurati da naš vojni pečat bude adekvatno usklađen sa našom spoljnom politikom i nacionalnim prioritetima – rekao je Bajden.

Prošle godine, Donald Tramp je objavio da namerva da povuče 9.500 od oko 34.500 američkih trupa stacioniranih u Nemačkoj.

Južna i zapadna Nemačka su bile preplavljene američkim vojnim bazama, od kojih brojne potiču iz Drugog svetskog rata kada su međunarodni saveznici porazili nacističku Nemačku.

Pentagon ima nekoliko važnih baza u Nemačkoj, uključujući zračnu bazu “Ramstein” koju američke snage koriste kao ulazak u Evropu i na Bliski Istok.

Memorandum o jačanju prava LGBTQI populacije

Takođe, Bajden je sinoć predstavio memorandum čija je namena pojačanje zaštite i prava LGBTQI populacije širom sveta, a za tu namenu će se koristiti i novčane kazne, ako treba.

Tanjug/AP/Evan Vucci

– Sva ljudska bića treba da se tretiraju sa dostojanstvom i poštovanjem i treba da žive bez straha, bez obzira na to ko su i koga vole – piše u memorandumu, koji datira još iz 2011. godine, kada je Bajden bio potpredsednik, prenosi Rojters.

Iako je predsednički memorandum “dobrim delom simboličan”, Bajden se u izbornoj kampanji zalagao za usvajanje LGBTQ Zakona o jednakosti u prvih 100 dana predsedničkog mandata i da LGBTW prava budu na vrhu prioriteta, ocenjuje Rojters.

– SAD će biti na čelu ove borbe, držeći se čvrsto za naše najvažnije vrednosti – navodi se u memorandumu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike