Nakon 44 dana strogog zaključavanja Austrija ponovo otvara maloprodaju

08.02.2021

09:31 >> 11:31

0

Pooštravaju se kazne, u školu ili kod frizera samo uz negativan test, kafići i restorani ostaju zatvoreni

Nakon 44 dana strogog zaključavanja Austrija ponovo otvara maloprodaju
Copyright Profimedia

U ponedeljak 8. februara Austrija ublažava mere zaključavanja te se ponovo otvaraju škole, butici, saloni nameštaja, frizerski saloni ali ne i ugostiteljski objekti. Ponovno otvaranje će pratiti niz restriktivnih mera. Gastronomija, turizam, pozorišta i muzeji ostaju zatvoreni i sredinom februara bi se trebala doneti odluka o njihovom postepenom otvaranju početkom meseca marta.

Maloprodaja:

U svim prodajnim mestima uvodi se pravilo od 20 kvadratnih metara po kupcu. Stroga regulativa biće proširena i na supermarkete u kojima je do sada važilo pravilo 10 kvadratnih metara po kupcu.

Kada su u pitanju tržni centri pravilo od 20 kvadratnih metara važiće u samim prodavnicama, ali ne i u opštim zonama tržnih centara u kojima će biti zabranjena konzumacije hrane i pića.

Radno vreme svih prodajnih mesta biće ograničeno na maksimalan period od 6 do 19 časova. Obavezno nošenje zaštitnih maski FFP2 nivoa zaštite i dalje ostaje na snazi.

Uslužne delatnosti:

Frizerski, kozmetički i svi ostali saloni za negu tela pružaće svoje usluge samo građanima koji imaju negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati i koji je odrađen na nekoj od zvaničnih lokacija namenjenih za testiranje, apotekama, laboratorijama i lekarskim ordinacijama. Takozvani kućni testovi koje građani mogu da kupe i sami izvrše testiranje neće biti prihvaćeni kao važeći. Izuzeci od posedovanja negativnog testa su ona lica koja su u proteklih 6 meseci prebolovala koronavirus.

Za razliku od maloprodaje u ovim objektima će važiti pravilo 10 kvadratnih metara po čoveku
uz obavezno nošenje FFP2 zaštitnih maski.

Pročitajte još:

Kućne posete:

Kada su u pitanju kućne posete od ponedeljka će članovi dva domaćinstva ponovo smeti da se druže u okviru propisanih mera. Na svim kućnim okupljanjima broj ljudi je ograničen na maksimalno četiri odrasle osobe i šestoro maloletne dece. Pravilo kućnih poseta važi samo tokom dana tačnije od 6 do 20 časova.

Ograničenja izlazaka nakon 20 časova i dalje ostaju na snazi i kao i ranije iz njih su izuzeta sva lica koja napuštaju domove zbog posla, sportskih aktivnosti i šetnje, pomoći drugim licima, pokrivanja neophodnih osnovnih potreba i izbegavanje opasnosti po život.

Škola:

Osnovne škole u pokrajinama Beč i Donja Austrija od ponedeljka započinju sa punim redovnim radom dok se za starije uzraste uvodi smenska nastava. Uslov za pohađanje nastave je negativan test na korona virus. Ukoliko roditelji ili deca odbiju da se testiraju dete će morati i dalje da prati nastavu od kuće putem interneta. Za učenike starije od 14 godina tokom nastave je obavezno nošenje zaštitnih maski FFP2 nivoa zaštite dok će za decu uzrasta od 6 do 14 godina biti obavezna konvencionalna zaštita usta i nosa.

Zoološki vrtovi:

Parkovi za životinje, zoološki vrtovi i botaničke bašte ponovo će u ponedeljak otvoriti svoja vrata za posetioce. I na ovim mestima je obavezno nošenje zaštitnih maski FFP2 nivoa zaštite kako u zatvorenom tako i na otvorenom kao i pravilo od 20 kvadratnih metara po posetiocu. Iz tog razloga zoološki vrtovi poput bečkog zoološkog vrta Šenbrun izdaju samo unapred rezervisane ulaznice koje uključuju unapred određeno vreme posete.

Kazne:

Od 8. februara se pooštravaju kazne za sva lica koja ne budu nosila propisane zaštitne maske odnosno za sva lica koja ne budu držala propisanu distancu od dva metra. Umesto dosadašnjih 25 odnosno 50 evra u slučaju kršenja propisanih mera kazne će iznositi 90 evra. Propisanih mera se moraju držati i lica koja učestvuju u demonstracijama kao i svi postetioci skijaških područja širom Austrije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike