Kolaps u Moskvi, jaka mećava se obrušila na grad: "Nikada nismo videli ovoliki sneg"

12.02.2021

19:45

0

Sneg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu

Kolaps u Moskvi, jaka mećava se obrušila na grad: "Nikada nismo videli ovoliki sneg"
Copyright Moskva danas okovana snegom - Foto: Profimedia

Jaka mećava obrušila se na Moskvu. Sneg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu. Više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čisti ulice i odnose sneg na mesta gde se topi, prečišćava i ubacuje u reke.

Tako moskovske komunalne službe pokušavaju da spreče kolaps koji bi mogao nastati jer se očekuje do subote padne više od 35 santimetara snega.

Većina Moskovljana, koja je jutros na posao krenula automobilima, kasnila je na svoje odredište.

Zbog poledice i smanjene vidljivosti, na vozače se apeluje da budu obazrivi, da ne voze brzo i da drže rastojanje.

„Ovo mi je treća zima u Moskvi i nikada ovde nisam video ovoliki sneg“, kaže mi jedan od prijatelja-Srba, dok nam istovremeno zajednički poznanik pokazuje fotografije sunčanog Sočija i priča nam o lepom vremenu i procvetalim mimozama na jugu Rusije, piše “Sputnjik”.

Pročitajte još:

​Poslednji put Moskovljani su ovako veliki sneg videli 2018. godine. Ovog puta mećavu je u Moskvu doneo balkanski ciklon „Volker“. Ulice su zavejane, komunalne službe neprestano rade, a saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

Korisnici društvenih mreža aktivno komentarišu i objavljuju fotografije. Vremenske (ne)prilike jedni vide kao „apokalipsu“, dok drugi govore o „zimskoj idili“ i „zimskim čarolijama“.

Snegu se najviše raduju deca i ljubitelji zimskih sportova, koji planiraju da vikend provedu na skijalištima u okolini Moskve ili u gradskim parkovima.

Radi se bez prekida, ali pošto sneg ne prestaje da pada teško da postižu. Očekuje se da će površina snežnog pokrivača do ponedeljka biti veća od pola metra.

U gradu neprekidno radi 56 stacioniranih „topionica“, a takođe i 38 mobilnih „topionica“ snega — specijalnih vozila koja tope i prečišćavaju sneg „u hodu“. Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i „teška mašinerija“.

Mehanizovano se otopljava i led na kolovozima i trotoarima, a sneg se izvozi i na specijalne deponije.

Čitave brigade ljudi raščišćavaju sneg i u dvorištima zgrada i parkinzima, a nakon što snežna stihija prođe radiće se i na čišćenju krovova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike