Kina odbila da da SZO timu tražene podatke iz Vuhana

13.02.2021

11:56 >> 11:48

0

Autor: M. I.

Podaci koje su tražili iz SZO bi obično bili anonimni, ali sadrže detalje poput pitanja i odgovora pacijenata i analize njihovih odgovora

Kina odbila da da SZO timu tražene podatke iz Vuhana
Tanjug/Nikola Anđić

Kina je odbila da da timu Svetske zdravstene organizacije, koji je bio u Vuhanu da istražuje početak pandemije koronavirusa, neobrađene podatke sa početka pandemije, rekao je danas jedan od članova tima SZO, što potencijalno komplikuje napore da se shvati kako je krenula zaraza, javio je Rojters.

Tim SZO je zahtevao neobrađene podatke 174 pacijenata, koji su među prvima dobili kovid u Vuhanu u decembru 2019. godine, ali su samo dobili zaključke, rekao je Dominik Dvajer, australijski imunolog koji je među članovima ekipe SZO.

Podaci koje su tražili iz SZO bi obično bili anonimni, ali sadrže detalje poput pitanja i odgovora pacijenata i analize njihovih odgovora.

pročitajte još:

– To je standardna praksa kada počne istraga o zarazi – rekao je Dvajer za Rojters, po povratku u Sidnej, gde se trenutno nalazi u karantinu.

Australijanac je dodao da je pristup tim podacima od velikog značaja, jer je samo polovina od 174 slučaja bila povezana s pijacom Huanan, gde je virus prvobitno otkriven.

– Zato smo insistirali na tim podacima, a zbog čega ih nismo dobili, ne mogu da komentarišem. Da li je politički razlog, vremenski, ili je teško doći to tih podataka… A, da li postoje neki drugi razlozi zbog kojih podaci nisu raspoloživi, ne znam. Možemo samo da spekulišemo – dodao je Dvajer.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti