Bajden oštro zapretio Kini: Biće posledica! (VIDEO)

17.02.2021

07:48 >> 13:54

0

Američki predsednik je razgovarao telefonom i sa predsednikom najmnogoljudnije zemlje sveta Sijem Đinpingom

Bajden oštro zapretio Kini: Biće posledica! (VIDEO)
Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će biti posledica po Kinu zbog kršenja ljudskih prava (misleći na muslimansku manjinu Ujgure u zapadnoj regiji Sinđijang), navodeći da je na tu temu razgovarao telefonom i sa predsednikom najmnogoljudnije zemlje sveta Sijem Đinpingom.

– Biće posledica po Kinu – poručio je Bajden tokom sinoćnjeg televizijskog obraćanja na CNN-u, preneo Rojters.

Bajden je odgovarao na pitanja koja se tiču muslimanske manjine Ujgura u zapadnoj regiji Sinđijang, dodala je agencija.

SAD će ponovo preuzeti glavnu ulogu u borbi za ljudska prava, naglasio je Bajden, dodavši da će raditi sa međunarodnom zajednicom na tome da Kina zaštiti manjine.

– Kina se baš trudi da postane svetski lider, ali da biste to postali morate da zadobijete poverenje ostalih zemalja. Dokle god su umešani u aktivnosti koje se kose sa osnovnim ljudskim pravima, biće im teško da postanu lideri – ocenio je Bajden.

Brojni Ujguri žive u egzilu u Turskoj, jer ih u Kini ugnjetavaju i zatvaraju u kampove za prevaspitanje.

 

Uslovi na severozapadu Kine su, prema navodima Hjuman rajts voča, posebno zabrinjavajući. Tamo, u regionu Sinđijanga, muslimanska manjina Ujguri je u tzv. logorima za ponovni preobražaj gde je i maltretiraju.

– U najvećem talasu hapšenja poslednjih decenija privedeno je više od milion muslimana koji potiču iz Turske i na neodređeno vreme zatvoreno i podvrgnuto prisilnoj indoktrinaciji – piše Hjuman rajts voč.

Pri tome, kao centralni instrument svoje represije Kina koristi tehnologiju i ima najveći državni sistem kontrole i nadzora koji je svet ikada video, navodi ova organizacija. Video-kamere prepoznaju lica, službenici stiču saznanja pomoću aplikacija i postoje elektronski punktovi za kontrolu – checkpoints.

Takođe, milion službenika i članova partije je mobilizovano kako bi redovno “posećivalo” muslimanske porodice. Na određeno vreme bi se uselili kod njih i izveštavali ako neka porodica, na primer, obavlja molitvu ili na drugi način praktikuje veru, navodeno je u izveštaju Hjuman rajts voča prošle godine. Osim toga, Kina je koristila i veto u Savetu bezbednosti UN kako bi blokirala mere UN za zaštitu najprogonjenijih ljudi širom sveta.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike