Facebook dobio kaznu od sedam miliona evra: Italijani reagovali posle upozorenja

17.02.2021 | 12:15 >> 12:41

Autor: A. B.

U novembru 2018, italijanska komisija za zaštitu tržišne konkurencije presudila je da Facebook nije valjano obavestio korisnike o prikupljanju i korišćenju

Copyright Unsplash

Italijansko antimonopolsko telo izreklo je kompaniji “Facebook” novčanu kaznu od sedam miliona evra zbog nepoštovanja zahteva za korigovanjem nepropisne komercijalne prakse vezane za upotrebu korisničkih podataka.

– Sadašnja istraga je potvrdila da (kompanija) nije objavila izmenjeno obaveštenje o upotrebi podataka korisnika i nije prekinula ustanovljenu nelojalnu praksu – naveo je italijanski regulator u saopštenju.

U novembru 2018, italijanska komisija za zaštitu tržišne konkurencije presudila je da “Facebook” nije valjano obavestio korisnike o prikupljanju i korišćenju njihovih podataka.

Tada je kaznila američku kompaniju sa pet miliona evra i zatražila od nje da objavi dopunjeno obaveštenje za korisnike na početnoj stranici svog veb sajta za Italiju, kao i u Facebook aplikaciji i na personalnoj stranici svakog registrovanog italijanskog korisnika.

– S obzirom na ekonomsku vrednost podataka, korisnicima treba omogućiti da odluče da li će “Facebook” dozvoliti njihovo korišćenje – ističe italijanski regulator.

Portparol giganta je izjavio da je kompanija obaveštena o saopštenju regulatora, ali da će “sačekati odluku Državnog saveta povodom naše žalbe na inicijalne zaključke komisije”.

Pročitajte još:

On je dodao da je Facebook već izvršio izmene kojima se jasno objašnjava kako se koriste njihovi podaci u njegovim servisima i oglašavanju prilagođenim ciljnim grupama.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam