S Marsa stigle prve fotografije u boji: Jasno se vidi kako izgleda njegova površina, a u snimku se čuje i zvuk (FOTO+VIDEO)

20.02.2021

11:26 >> 11:33

0

Crvena planeta nam nikad nije bila bliža, a postoji li život na njoj saznaćemo u naredne dve godine

S Marsa stigle prve fotografije u boji: Jasno se vidi kako izgleda njegova površina, a u snimku se čuje i zvuk (FOTO+VIDEO)
Copyright NASA via AP

NASA je objavila spektakularne fotografije sletanja rovera Perseverance na Mars, koji je posle sedmomesečnog leta na crvenu planetu stigao u četvrtak veče.

Prva fotografija koju je NASA objavila odnosi se na sletanje rovera na površinu Marsa i prikazuje rover kako se približava površini ove planete. Kamera je zabeležila perspektivu, nešto što u prethodnim misijama nije bilo moguće, prenosi CNN.

NASA/JPL-Caltech via AP

Na snimku se vidi prašina koja se uzdiže sa površine Marsa zbog rada motora rovera, kada je bio na samo 6,5 metara iznad površine.

NASA/JPL-Caltech via AP

Prve slike koje je rover poslao u četvrtak uveče bile su crno-bele, a kasnije su stigle i fotografije u boji.

Na jednoj od njih vidi se i kamenje na Marsu, a objavljen je i snimak kojim su korisnici društvenih mreža razočarani jer je vertikalan.

Uspešno sletanje rovera u krater Jezero označilo je početak višegodišnje potrage za dokazima postojanja mikrobiloškog života na Crvenoj planeti.

Pročitajte još

Perseverance je peti rover koji je uspešno završio putovanje od Zemlje do Marsa. Rover je stvoren u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon, težak je jednu tonu i ima ruku robota dugu dva metra. Opremljen je sa 19 kamera i dva mikrofona za snimanje muzičke kulise Marsa.

Previđeno trajanje misije na Marsu je dve godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 2,7 milijardi dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike