Potencijalni budući kancelar Nemačke: Kako je Jens Špan, ponosni gej i borac za promene, postao popularniji od Angele Merkel?

21.02.2021

20:00 >> 08:36

0

Kao trenutni ministar zdravlja stekao je povrenje građana, a njegovi politički stavovi znatno se razlikuju od onih koje zastupa šefica vlade

Potencijalni budući kancelar Nemačke: Kako je Jens Špan, ponosni gej i borac za promene, postao popularniji od Angele Merkel?
Copyright Profimedia

Kad je nemački političar Jens Špan (40) bio u školi, maštao je da jednog dana postane kancelar. Sa 22 godine ušao je u Nemački parlament, a danas je u svojoj zemlji popularniji i od Angele Merkel i ima velike šanse da je zameni na mestu na kom je ona bila 16 godina.

Ankete koje su sprovedene krajem prošle godine pokazale su da je ministar zdravlja Jens Špan uspeo da pretekne Merkelovu po popularnosti – u istraživanju koje je objavio “Bild” on je osvojio 52 odsto glasova građana, dok je ona dobila 51 odsto, što je u njenom slučaju poboljšanje u odnosu na prošlogodišnji rejting, kada je dobila samo 40 odsto glasova.

Sledeći izbori u Nemačkoj zakazani su za septembar 2021, ali se Merkelova na njima neće kandidovati i peti put za mesto kancelarke, što je dobra vest za ministra zdravlja, koga su građani zavoleli zbog uspešne borbe protiv koronavirusa.

Merkelova je sa mesta lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU) odstupila 2018. godine, a na toj poziciji zamenila ju je trenutna ministarka odbarne Anegret Kramp-Karenbauer, koja je podnela ostavku u februaru 2020, a na kongresu stranke 16. januara 2021. na njeno mesto došao je Armin Lašet. Upravo njegov uspeh približio je Špana kandidaturi za budućeg kancelara, pošto se u nemačkim medijima spekuliše da će Lašet predložiti mlađeg kolegu za šefa vlade.

Profimedia

Neke od njegovih kolega priznale su da su impresionirane njegovim gracioznim prihvatenjem poraza kada se 2018. kandidovao za lidera stranke pored Anegret Kramp-Karenbauer i Fridriha Merca, a tokom izbora za lidera stranke ove godine odlučio je da se ne kandiduje, ali je podržao Armina Lašeta, koji je pobedio druga dva kandidata, čime je Špan, osim potencijalnog kandidata za kancelara, postao i njegov najverovatniji naslednik na toj poziciji.

Neslaganje sa Merkelovom

Iako su članovi iste partije, politika Špana i Merkelove razlikuje se u mnogo čemu. Špan je pobornik mnogo konzervativnijih stavova, što bi moglo da bude dobro za očuvanje partnerstva sa sestrinskom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU). On podržava politiku zakona i reda, želi da ograniči broj migranata koji mogu da uđu u zemlju, zahteva ukidanje burki i odbacuje mogućnost dvojnog državljanstva.

Krupni koraci mladog političara

– Rođen je 16. maja 1980. u Ahausu, gradu u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija.

– Član Hrišćansko-demokratske unije postao je 1997.

– U parlament je ušao 2002. godine kao predstavnik izborne jedinice Štajnfurt i Borken.

– Od 2003. do 2008. studirao je političke nauke i prava na Univerzitetu u Hagenu, na kom je i masterirao.

– Javno je priznao da je homoseksulac 2012. u članku objavljenom u novinama “Süddeutsche Zeitung”.

– Zamenik ministra finasija postao je 2015. godine.

– Tokom četvrtog mandata Angele Merkel, u martu 2018, imenovan je za ministra zdravlja.

Ipak, ne želi da ga shvate kao pripadnika krajnje desnice u CDU, pa svoju politiku opisuje kao liberalno-konzervativnu.

– Želim da se borim protiv ekstremizma krajnje desnice i njihovih slogana koliko i protiv desnog krila islama – izjavio je on jednom prilikom.

Prve poene kod naroda Špan je počao da dobija kad se suprotstavio politici Angele Merkel u vezi sa migrantima i od tada je njegova popularnost nastavila da raste.

– Nemačka nije prava zemlja za one koji žele da drže svoje žene u burkama i nikabima, naročito sada kad smo postali tražena destinacija velikog broja migranata. Moramo da pošaljemo snažnu poruku o tome šta je prihvatljivo, a šta nije – rekao je Špan u jeku migrantske krize, istakavši da “građani Nemačke žele da pomognu izbeglicama, ali da hoće da to urade na propisan način”.

Osim toga, on tvrdi da migranti prave problem i u obrazovnom sistemu i smatra da deca nemaju mogućnost da steknu dobro obrazovanje zbog toga što je veliki broj odeljenja sačinjen od 70 do 80 odsto izbeglica.

Špan se borio i za jednako pravo na brak, a kada je zakon o istopolnim brakovima usvojen, venčao se sa svojim partnerom, novinarom Danijelom Funkeom. Nakon toga mnogi su postavili pitanje koliko je njegova seksualna orijentacija u skladu sa političkim stavovima koje zastupa, na šta je on imao spreman odgovor.

– Ja ne vidim kontradiktornost. Kultura i način života u Nemačkoj postali su mnogo liberalniji u poslednjih 10 godina, bilo da se radi o gejevima i lezbijakama, bilo da se radi o migrantima. Ali moj najveći strah jeste da je nova otvorenost pod pritiskom veoma konzervativnog oblika islama i oštrih kritika desnog krila usmernih protiv migranata, zbog čega ćemo morati ozbiljno da se potrudimo da je očuvamo – izjavio je on, dok je u više navrata kritikovao kulturološke norme arapskog sveta, nazivajuči ih zatucanim, što je reč koja je često upotrebljavana kada se u prošlosti pričalo o stranci čiji je član.

Zbog srčanosti koja se graniči sa arogancijom, Špan je stekao reputaciju borca za poboljšanje zdravstva, neumorno pozivajući na reformu sistema penzija i regulacija u vezi sa obradom podataka, što su česte teme političkih debata u Nemačkoj.

Profimedia

– Utisak da je osnovno socijalno osiguranje nedovoljno potiče i iz činjenice da baka koja je odgajila petoro dece i pomogla u odgajanju 10 unučića prima cifru koju dobija i mlad muškarac koji je u Nemačku došao pre tri nedelje i koji uskoro može biti deportovan – jedna je od njegovih često citiranih izjava.

Osim toga, zauzeo je drugačiji stav u odnosu na većinu političara svoje partije kada je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju. Iako je priznao da mu je žao zbog toga, kritikovao je političare što su “stavili čizmu na Britaniju”.

– Trebalo bi da se zapitamo šta je toliki broj ljudi navelo da kažu “Ta Evropska unija nije moja”. To je debata koju bi trebalo da vodimo i u Nemačkoj: da li Nemačka želi da bude deo Evropske unije za koju većina Britanaca oseća da ne pripada njima – kazao je on.

Trijumf u ulozi ministra zdravlja

Na mestu ministra zdravlja Špan se pokazao dobro tokom tri godine, koliko obavlja ovu funkciju, a naročito se istakao u vreme pandemije.

Tada je stekao poverenje miliona Nemaca. Mnogo pre nego što je većina građana i slutila kolika kriza je pred njima, Špan je sve upozoravao, a odmerenim potezima koje je povlačio tokom borbe sa virusom postao je autoritet koji se sluša bez pogovora.

Profimedia

Poslednjih meseci on se često pojavljivao u medijima, pričajući o strategiji koju je koristio, a postao je popularan i van granica Nemačke, pojavivši se na američkim televizijama da bi objasnio zbog čega se Nemačka tako uspešno izborila sa pandemijom.

Špan je još uvek nezvanični kandidat za kancelara, ali je njegova popularnost neosporna. Iako se u Nemačkoj retko dešavalo da lider stranke nije u isto vreme i kancelar, ovaj slučaj ne bi bio izuzetak.

Ipak, novi talas koronavirusa mogao bi da naškodi Španovoj reputaciji ukoliko ne bude uspeo da se izbori s njim kao i do sada.

Moć društvenih mreža

Špan je svestan moći društvenih mreža i zna da je upotrebi u svoju korist. Na njegovom zvaničnom sajtu može se videti veliki broj tvitova i drugih sadržaja sa platformi.

Veoma je popularan u onlajn prostoru i ne libi se da odgovori svakom ko mu stane na crtu. Tako je njegov odgovor na negativni komentar u vezi sa njegovom seksualnošću privukao veliku pažnju javnosti.

Pročitajte još

Tokom jednog od uživo uključenja na Fejsbuku jedan od korisnika ove društvene mreže napisao mu je “vi homoseksualci u partiji sigurno dobro poznajete decu”, čime je insinuirao da je Špan pedofil, na šta mu je on mirnim tonom odgovorio:

– Umesto što pišete glupe komentare, mogli ste samo da kažete: Sjajno je što podržavate instituciju porodice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike