Sada je i zvanično: Australija prva u svetu usvojila zakon o Fejsbuku i Guglu!

25.02.2021

12:07 >> 13:27

0

Ovi tehnološki giganti su se oštro protivili novom zakonu, a Fejsbuk je prošle sedmice ukinuo prenošenje informativnih sadržaja u Australiji zbog tog spora

Sada je i zvanično: Australija prva u svetu usvojila zakon o Fejsbuku i Guglu!
Copyright Profimedia/clipartmax.com

Australija je prva u svetu usvojila zakon sa ciljem da Gugl i Fejsbuk plaćaju za prenošenje vesti na svojim platformama, piše BBC.

Pročitajte još:

Ovi tehnološki giganti su se oštro protivili novom zakonu, a Fejsbuk je prošle sedmice ukinuo prenošenje informativnih sadržaja u Australiji zbog tog spora. Ta odluka je ukinuta ove nedelje, posle pregovora sa vladom i usvajanja amandmana prema kojima je moguće da te kompanije ne budu obuhvaćene novim zakonom.

Međutim, obe firme su se obavezale da plate značajne iznose pojedinim australijskim medijskim kućama izvan ovog zakona, što se smatra kompromisom. Zakon u Australiji posmatra se kao test za moguće slične regulative u drugim zemljama, s ciljem da se od digitalnih platformi naplati prenošenje vesti.

Zakon sa amandmanima usvojen je u Predstavničkom domu u četvrtak, nakon što je prethodno prošao u Senatu. Nova regulativa podstiče tehnološke gigante i informativne organizacije da sami postignu dogovore o naplati sadržaja.

clipartmax.com

Javio se jedan od šefova Fejsbuka

Ubrzo nakon usvajanja tog zakona, oglasio je Fejsbuk, koji se obvezao na plaćanje dodatnih milijardu dolara medijskoj industriji u sledeće tri godine. Kako je u blogu napisao jedan od direktora Fejsbuka Nik Kleg, Fejsbuk je spreman biti i više od partnera izdavačima vesti.

– Prepoznajemo da je kvalitetno novinarstvo u središtu funkcioniranja otvorenih društava. Informisanje i davanje glasa građanima je bitno za društvo. Zbog toga smo investirali preko 600 miliona dolara od 2018. godine kako bismo podržali medijsku industriju. Sada planiramo da investiramo dodatnih milijardu kroz sledeće tri godine – napisao je Kleg.

Zakon može obuhvatiti i druge platforme

Temeljem novog zakona, kompanije poput Fejsbuka i Gugla obvezane su platiti naknadu za deljenje ili korišćenje sadržaja objavljenog na portalima. Ako se ne postigne dogovor oko iznosa, kompanija mora s izdavačem proći kroz proces arbitraže u kojem će se dogovoriti naknada.

Tehnološke kompanije takođe moraju unapred dojaviti izdavačima promene na algoritmima za deljenje vesti. Upravo su tu arbitražu pokušali da izbegnu i Fejsbuk i Gugl, budući da im očito nije u interesu da nezavisno telo određuje vrednost deljenog sadržaja.

clipartmax.com

Majkrosoft podržava zakon

Za razliku od Fejsbuka i Gugla, Majkrosoft je veliki zagovornik australijskog zakona, a žele čak i da se proširi na druga tržišta. No, treba istaknuti kako Majkrosoft sa svojim pretraživačem Bing drži tek pet posto tržišta u Australiji. U svojoj javnoj podršci zakon, Majkrosoft je istakao kako su odrednice zakona razumne i kako pokušavaju ispraviti disbalans koji se dogodio između izdavača i digitalnih platformi. Kažu i kako su spremni držati se tih odrednica, u slučaju da ih australijska vlada uvrsti u zakon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike