"Fajzer" počeo ispitivanje i treće vakcine protiv korone: Biće zaštite i od mutacija virusa!

25.02.2021

13:56 >> 14:49

0

Autor: J.B.O.

Proizvođači počinju da se pripremaju za slučaj da se pojave sojevi virusa koji su otporniji na vakcine

"Fajzer" počeo ispitivanje i treće vakcine protiv korone: Biće zaštite i od mutacija virusa!
AP Photo/John Locher

Farmaceutska kompanija “Fajzer” saopštila je danas da je počela ispitivanje treće doze svoje vakcine protiv kovida u okviru stretegije zaštite od mutiranih sojeva koronavirusa.

Zdravstvene vlasti kažu da prva generacija vakcina protiv COVID-19 još uvek štiti od varijanti koje su se pojavile u različitim delovima sveta.

Međutim, proizvođači počinju da se pripremaju za slučaj da se pojave sojevi virusa koji su otporniji na vakcine.

“Fajzer” je saopštio da će u ispitivanju treće doze učestvovati 144 volontera kako bi se utvrdilo da li će dodatna doza data od šest do 12 meseci posle prve dve ojačati imuni sistem dovoljno da se odbrani od mutiranog virusa.

Danas se oglasio direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i otkrio kako ide snabdevanje vakcinama Zapadnog Balkana.

Svetska zdravstvena organizacija radi sa Evropskom komisijom na koordinaciji donacija vakcina protiv koronavirusa za druge zemlje na kontinentu, rekao je danas direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Pročitajte još:

Na pitanje o dozama za zemlje na Balkanu, Kluge je na konferenciji za novinare rekao: “Blisko sarađujemo … sa Evropskom komisijom na svim nivoima po pitanju donacija”, prenosi Rojters.

On je dodao da će Austrija koordinirati tim donacijama.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi