SZO protiv korišćenja leka kojim se Tramp lečio od koronavirusa

02.03.2021

09:02 >> 08:51

0

Autor: M. I.

Iz SZO su dodali da ovaj lek nije više prioritet za istraživanje

SZO protiv korišćenja leka kojim se Tramp lečio od koronavirusa
Pixabay

Lek hidroksihlorokin, za koji je bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio da će promeniti tok pandemije, ne bi trebalo da koristiti za sprečavanje infekcije koronavirusom i on ne utiče značajno na pacijente koji su već zaraženi, upozorila je danas stručna komisija Svetske zdravstvene organizacije.

Stručna komisija SZO je u britanskom medicinskom časopisu BMJ naveo da ovaj antiinflamatorni lek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandeije i da nije vredan istraživanja u daljim studijama o mogućim načinima lečenja Kovida-19, prenosi Rojters.

pročitajte još:

Stručnjaci SZO napominju da je to njihova snažna preporuka, koja je zasnovana na “veoma sigurnim dokazima” iz šest nasumičnih i kontrolisanih ispitivanja, u kojima je učestvovalo više od 6.000 ljudi, kako oni za koje se znalo da su bili izloženi Kovidu-19, tako i oni koji nisu.

Oni su dodali da ovaj lek nije više prioritet za istraživanje i da bi resurse trebalo preusmeriti na procenu drugih, perspektivnijih lekova.

Tramp je govorio da i sam koristi hidroksihlorokin, čak i nakon što je američka Uprava za hranu i lekova saopštila da njegova efikasnost i bezbednost nisu dokazane.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug