Objavljen skrivani snimak bombardovanja: Iranski projektili zasuli američku vojnu bazu (VIDEO)

02.03.2021

15:05

0

Snimak je nastao 8. januara 2020, pet dana posle ubistva generala Kasema Sulejmanija

Objavljen skrivani snimak bombardovanja: Iranski projektili zasuli američku vojnu bazu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Pentagon je obelodanio do video-snimak koji se do sada sada čuvao kao tajna, a u kom se vidi kako je nekoliko iranskih projektila pogodilo američku vazduhoplovnu bazu u Iraku prošle godine, što je bio odgovor na američki napad i ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Snimak je osvanuo na CBS i prikazuje šest projektila koji padaju na vazdušnu bazu Ajin al-Asad, u kojoj su bile američke trupe na zapadu Iraka.

U kratkom snimku vide se projektili koji padaju na hangare za održavanje aviona i druge objekte, da bi nakon ekpslozije baza bila progutana gustim dimom.

Snimak je 8. januara 2020. napravio američki dron koji je leteo iznad baze, pet dana nakon što je Sulejmani ubijen u američkom vazdušnom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu, po nalogu tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

U napadu niko nije poginuo, ali je 110 pripradnika američke vojske zadobilo kontuzije mozga pošto su bili u blizini u trenutku udara projektila.

Pročitajte još

Američki vojni zvaničnici tada su pohvalili obaveštajne službe SAD zbog toga što ih su na vreme upozorili na predstojeći napad i omogućili evakuaciju aviona i druge imovine, dok je irački premijer Adel Abdul Mahdi tvrdio da je Iran uputio upozorenje Bagdadu, koje je zatim prosleđeno Vašingtonu.

Iransko rukovodstvo tvrdi i da su kontranapadi bili demonstracija sile nakon ubistva Sulejmanija, bez namere da se izazovu ljudske žrtve.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike