Novi ukrajinski zakon kao šamar Rusiji, čeka se odgovor Kremlja!

03.12.2020

19:53 >> 19:38

0

Autor: A. B.

Zakon je podržalo 276 parlamentaraca od potrebnih 226

Novi ukrajinski zakon kao šamar Rusiji, čeka se odgovor Kremlja!
Copyright Pixabay

Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je Zakon o unutrašnjem vodnom saobraćaju kojim se zabranjuje plovidba rekama unutar zemlje brodovima koji plove pod ruskom zastavom.

Zakon je podržalo 276 parlamentaraca od potrebnih 226. Unutrašnji rečni plovni putevi Ukrajine uključuju reke Dunav, Dnjepar i Dnjestar.

– Zabranjen je ulazak u unutrašnje plovne puteve Ukrajine: brodovima koji plove pod zastavom države-agresora; brodovima koji pripadaju državljanima države-agresor ili poslovnim subjektima registrovanim na teritoriji države-agresora, ili fizičkim i pravnim licima prema kojima su uvedene specijalne ekonomske i druge restriktivne mere (sankcije) u skladu sa Zakonom Ukrajine o sankcijama – navodi se u tekstu zakona.

U januaru 2015. godine Rada je usvojila izjavu kojom se Ruska Federacija naziva “zemljom-agresorom”. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Rusija tvrdi: Imamo prototip vakcine protiv side
Odloženi pregovori OPEK i bloka koji predvodi Rusija o proizvodnji nafte u 2021.

Prema rečima ministra za infrastrukturu Ukrajine Vladislava Kriklija, usvajanje ovog zakona omogućiće oživljavanje najjeftinijeg i ekološki najprihvatljivijeg načina isporuke robe – rečnog prevoza – i stvoriti efikasnu rečnu logistiku. Ministar smatra da će novi zakon povećati promet robe na 30 miliona tona godišnje sa ekonomskim efektom za državu od 13-16 milijardi grivna (450-565 miliona dolara) godišnje, poboljšati konkurenciju na tržištu, povećati investicije i otvoriti radna mesta.

Dokument predviđa osnivanje državnog fonda za razvoj unutrašnjih plovnih puteva kako bi se obezbedilo odgovarajuće tehničko stanje brodova.

Novi zakon takođe podrazumeva stimulisanje brodogradnje i obnavljanje preduzeća, uvođenje slobodnog prolaska kroz ustave i delimično izuzeće brodova za unutrašnju plovidbu od plaćanja taksi u morskim lukama.

Dokument još treba da potpiše predsednik Ukrajine. Planirano je da zakon stupi na snagu 1. januara 2022. godine, a jedan broj članova ovog zakona – tri godine od dana objavljivanja dokumenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike