Rampa iz EU: Blokirana isporuka "Astra Zenekinih" vakcina

05.03.2021

17:23 >> 10:30

0

Evropska komisija i Italija blokirale su isporuku Astra Zenekinih vakcina za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obaveze preuzete ugovorom s EU

Rampa iz EU: Blokirana isporuka "Astra Zenekinih" vakcina
Copyright Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Evropska komisija i Italija blokirale su isporuku “Astra Zenekinih” vakcina za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obaveze preuzete ugovorom s EU.

Prema navodima izvora, “Astra Zeneka” je zatražila dozvolu italijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz fabrike “Anagni” blizu Rima.

Italijanska vlada odbila je da izda dozvolu, a Evropska komisija ju je u tome podržala, rekli su izvori.

Evropska unija prvi put je iskoristila mogućnost zabrane izvoza vakcina protiv kovida 19.

Blok je u januaru uspostavio registar za praćenje izvoza vakcina u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem kako bi se pratilo ispunjava li ta laboratorija svoje ugovorne obaveze prema EU.

Pročitajte još:

Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konsultaciji s Evropskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Evropske unije ako blok veruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU.

“Atra Zeneka” nije još isporučila Evropskoj uniji obećane doze, te je predviđene isporuke s 80 miliona srezala na 40 miliona doza, pravdajući to smanjenje poteškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su vakcine proizvedene u EU prodate zemljama izvan bloka, zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza vakcina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike