Gumeni meci i suzavac za demonstrante, rekordni nivo zaraženih i ostavka ministra: Kulminacija haosa u Paragvaju (FOTO)

06.03.2021 | 10:29

Autor: Vladimir Tanacković

Protesti se ne smiruju, a nezadovoljnici postavljaju barikade na ulicama i sukobljavaju se sa policijom

Copyright Tanjug/AP Photo/Jorge Saenz

U Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, demonstranti koji protestuju zbog slabog odgovora vlade na Kovid-19 pandemiju sinoć su se sukobili sa policijom, a ministar zdravlja je juče podneo ostavku, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su snage bezbednosti sinoć ispaljivale gumene metke i suzavac na stotine demonstranata koji su se okupili oko zgrade Kongresa u centru Asunsiona i koji su rušili i palili postavljene barikade na ulicama i gađali kamenjem policiju.

Sinoćni neredi posledica su rastućeg nezadovoljstva jer su infekcije koronavirusom u ovoj južnoameričkoj državi dostigle rekordne nivoe, a zdravstveni sistem se nalazi pred slomom, prenosi Rojters. POGLEDAJ GALERIJU

Ranije u toku jučerašnjeg dana ministar zdravlja Hulio Macoleni podneo je ostavku nakon što su poslanici zatražili njegovu smenu u četvrtak.

Pročitajte još

Agencija navodi da je Macoleni poslednji u nizu od nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika širom Latinske Amerike koji su proteklih nedelja bili primorani na ostavku zbog sve većeg nezadovoljstva stanovništva zbog njihovog bavljenja pandemijom i sporog sprovođenja vakcinacije.

Paragvaj svakodnevno objavljuje rekordan broj novih slučajeva, a prema Rojtersovoj evidenciji, u poslednjih sedam dana zabeležen je prosek od 115 infekcija na 100.000 ljudi, dok podaci o vakacinaciji pokazuju da je zemlja do sada imunizovala manje od 0,1 odsto svog stanovništva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug