Od abdikacije do bombastičnog intervjua kod Opre: 20 najvećih skandala britanske kraljevske porodice

10.03.2021

17:00 >> 20:07

0

Neki su celo kraljevstvo doveli u krizu, dok se o drugima i danas piše

Od abdikacije do bombastičnog intervjua kod Opre: 20 najvećih skandala britanske kraljevske porodice
Copyright Profimedia

Bura oko intervjua princa Harija i Megan Markl kod čuvene američke voditeljke Opre Vinfri i dalje se ne smiruje. Dva dana nakon što je u SAD emitovan razgovor sa vojvodom i vojvotkinjom od Saseksa oglasila se i Bakingemska palata, a mediji glasno bruje o detaljima iz života ovog bračnog para koji je odstupio sa kraljevskih dužnosti.

Ovo nije prvi put da se Bakingemska palata našla u žiži interesovanja javnosti zbog problema u kraljevskoj porodici. Proteklih nekoliko generacija Vindzore su potresali skandali od eksplozivnih razvoda do iznenadnih abdikacija.

Ovo su neki od najvećih skandala u kraljevskoj porodici. Neki su donosili krizu čitavom kraljevstvu, dok se o drugima i danas piše.

Abdikacija kralja Edvarda VIII

Nakon smrti oca, kralja Edvarda VII, 1936. godine presto je preuzeo Edvard VIII, koji je posle manje od godinu dana sišao sa trona.

Razlog za abdikaciju bila je ljubav prema Volis Simpson, Amerikanki koja je već jednom bila razvedena, a u tom trenutku je prolazila kroz drugi razvod. Njegova prosidba izazvala je društvenu i političku napetost, pošto je crkva tehnički zabranjivala Edvardu da se oženi nekim ko je razveden. Stoga je kralj bio primoran da abdicira.

Profimedia

– Smatram da je nemoguće da nosim težak teret odgovornosti i da izvršavam dužnosti kralja bez pomoći i podrške žene koju volim – rekao je kralj u radio obraćanju naciji u decembru 1936.

Edvard i Volis su se venčali 1937. godine i ostali zajedno sve do njegove smrti 1972.

Princeza Margareta i oženjeni muškarac

Kapetan Piter Taunsend bio je oficir kraljevskih vazdušnih snaga, a služio je i kao kraljevski konjušar. Dosta vremena je provodio sa Margaretom, sestrom kraljice Elizabete, te su se njih dvoje zaljubili. Problem je bio što je Piter bio oženjen.

Stvari su postale još skandaloznije kada se Taunsend 1953. razveo i zaprosio Margaretu. Međutim, pravila crkve su zabranjivala takav brak.

Veridba je raskinuta 1955. godine.

Udaja i razvod princeze Margaret

Nije prošlo mnogo vremena od Taunsenda kada se Margaret udala za fotografa Entonija Armstronga Džonsa (prvo kraljevsko venčanje prenošeno na televiziji).

Nekoliko godina kasnije njihov brak postao je predmet javnog posmeha, pisao je “New York Times”. Svađali su se u javnosti, Margareta je išla na duge odmore bez svog supruga, a glasine su kružile i oko njenog bliskog prijateljstva sa 17 godina mlađim muškarcem.

Wikipedia/Eric Koch / Anefo

Par je 1976. objavio da se rastaje, a razvod je okončan dve godine kasnije. Margaret je tako postala prva pripadnica kraljevske porodice koja se razvela još od Henrija VIII, koji je vladao u 16. veku.

Princeza Dajana i prisluškivanje

Tokom 1992, dok su princeza Dajana i princ Čarls još bili u braku, mediji su objavili transkript razgovora princeze i njenog navodnog ljubavnika Džejmsa Gilbija. U razgovoru je Gilbi Dajani rekao da je voli.

Dajana je kasnije u intervjuu priznala da je razgovor stvaran, ali je negirala da je reč o prevari.

Isti slučaj i sa Čarlsom

Nedugo nakon Dajaninog razgovora, i princ Čarls, najstariji kraljičin sin, imao je isti takav slučaj.

Australijski magazin objavio je transkript razgovora između Čarlsa i Kamile Parker Bauls, njegove dugogodišnje prijateljice. Transkript je potvrdio ono što su mnogi govorili – Čarls i Kamila su bili u ljubavnoj vezi.

Profimedia

Kasnije te godine Čarls i Dajana su objavili da se rastaju.

Eksplozivni intervju princeze

Princeza Dajana je 1995. godine dala intervju novinaru Martinu Baširu u kom je govorila o pritisku javnog života i njenoj borbi sa samopovređivanjem, postporođajnom depresijom i bulimijom. Otkrila je da je znala za aferu Čarlsa i Kamile.

– Bilo nas je troje u ovom braku, tako da je bilo gužve – rekla je.

Priznala je čak da je i ona sama bila neverna Čarlsu, te da je zaljubljena u Džejmsa Hjuita, svog instruktora jahanja.

Nekoliko nedelja kasnije kraljica je sama zahtevala razvod sina i snaje, a sledeće godine je to postalo zvanično. Čarls i Kamila su se venčali 2005. godine.

Razvod princeze Ane

Princeza Ana, jedina ćerka kraljice Elizabete II, udala se za Marka Filipsa 1973. godine. Međutim, par je dosta vremena provodio razdvojeno i nisu delovali srećno.

Onda je u proleće 1989. jedan britanski list objavio ukradene kopije pisama koje je Ana slala jednom od svojih konjušara, oficiru Timotiju Lorensu. Iako sadržaj nije objavljen, tabloidi su opisali pisma kao “ekstremno intimna”.

Wikimedia/Carfax2

Ana je 1992. godine objavila da se razvodi od Filipsa i da planira udaju za Lorensa. Njih dvoje su i dalje zajedno.

Incident sa Sarom Ferguson

Sara Ferguson se udala za Elizabetinog sina, princa Endrua, 1986. godine.

Šest godina kasnije odjeknuo je skandal: paparaci su Saru uhvatili na odmoru sa američkim finansijskim savetnikom Džonom Brajanom. Na jednoj fotografiji, koja je osvanula na naslovnici magazina “The Sun”, Brajan navodno liže Sarino stopalo.

Stvari se posle toga nisu popravile, Sara i Endru su objavili da se rastaju 1992, a razvod je okončan 1996. godine.

Optužba za uzimanje mita

Drama Sare Ferguson nije se završila nakon razvoda. Novinar tabolida “News of the World” predstavio se 2010. kao biznismen i rekao da je Fergi prihvatila mito od oko 633.000 dolara kako bi mu obezbedila prilazak njenom bivšem mužu.

Video-snimak njihovog sastanka objavljen je u medijima, a Fergi se kasnije izvinila, govoreći da je napravila “ozbiljan propust u rasuđivanju”.

Princ Hari na rehabilitaciji

Nakon što je priznao ocu da je probao maruhuanu, 17-godišji princ Hari proveo je jedan dan u centru za rehabilitaciju u Londonu.

U saopštenju kraljevske porodice bilo je navedeno da se Hari saglasio sa posetom klinici “kako bi naučio šta su potencijalne posledice uzimanja kanabisa”.

Profimedia

Hari i nacistički kostim

Britanski list “The Sun” objavio je u januaru 2005. godine na naslovnoj strani fotografiju princa Harija koji nosi nacistički simbol na ruci, navodno na maskenbalu.

Princ Hari, koji je tada imao 20 godina, brzo je objavio izvinjenje.

Princ Hari i nage fotografije

Isti tabloid objavio je 2012. godine nage fotografije princa koje su nastale na jednoj zabavi.

Toples fotografije Kejt Midlton

U trenutku kada su nastale ove toples fotografije, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža bili su u privatnoj kući koja je u posedu kraljičinog nećaka.

Par je tužio list koji ih je objavio i 2017. dobio presudu koja je glasila da im se isplati 118.000 dolara odštete.

Megan Markl i hod do oltara

Tomas Markl se nije pojavio na venčanju svoje ćerke navodno zbog lošeg zdravstvenog stanja, pošto je imao srčani udar nekoliko dana pre događaja u maju 2018. godine.

Profimedia

Ipak, u godini koja je usledila ispostavilo se da Tomas i vojvotkinja imaju napet odnos, a sam Tomas je u nekoliko navrata govorio protiv ćerke u intervjuima za britanske tabloide.

Princ Endru i njegovi problematični prijatelji

Sin kraljice Elizabete obavljao je funkciju trgovinskog izaslanika od 2001. do 2011. godine, sa koje je odstupio zbog kritika na njegov račun i njegovih ličnih odnosa. Naime, on je bio blizak prijatelj američkog finansijera i osuđivanog seksualnog prestupnika Džefrija Epstina.

Princ Endru i optužbe

Virdžinija Roberts optužila je Epstina da ju je primorao da ima seksualni odnos sa princem kada je imala samo 17 godina.

Princ je negirao optužbe, a to je učinio i portparol Bakingemske palate 2019. godine.

Četiri dana nakon intervjua koji je dao za “BBC Newsnight”, gde je govorio o svom odnosu sa Epstinom, Endru je objavio da će se povući sa kraljevskih dužnosti.

Tužba Megan Markl protiv tabloida

Megan Markl podnela je tužbu protiv časopisa “Mail on Sunday” zbog objavljivanja privantnih informacija i kršenja autorskih prava nakon što je list objavio pismo koje je ona napisala svom ocu. U februaru ove godine presuđeno je u njenu korist.

– Delim ovu pobedu sa svakim od vas, jer svi zaslužujemo pravdu i istinu, i svi zaslužujemo bolje – navela je Markl u saopštenju.

Profimedia

Povlačenje Harija i Megan

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa objavili su prošle godine da se povlače sa viših kraljevskih dužnosti i da će raditi na tome da postanu finansijski nezavisni, uz nastavak potpune podrške kraljici. Takođe, naveli su i da će život provoditi na relaciji Severna Amerika – Britanija.

Zvanično poslednju kraljevsku dužnost obavili su u martu 2020. godine, a kasnije su kupili kuću u Kaliforniji.

Intervju kod Opre

Dva sata u udarnom terminu iznedrilo je mnoštvo detalja iz života kraljevskog para.

Najupečatljiviji detalj bila je izjava o tome da se tokom njene prve trudnoće na dvoru poveo razgovor “o boji kože njenog sina”, te da je rečeno da mali Arči neće imati obezbeđenje ili titulu.

Takođe, priznala je da je imala suicidne misli zbog konstantnih kritika u tabloidima i rasizma, te da kraljevska insitucija nije imala nameru da joj pomogne.

Joe Pugliese/Harpo Productions via AP

Hari je naveo da je njegova porodica prestala da ga finansira, te da princ Čarls ne želi da mu uzvrati poziv.

Bakingemska palata je objavila saopštenje u kom se između ostalog navodi da su stvari, posebno one vezane za rasu, zabrinjavajuće.

Istraga protiv Megan

Nedugo pre nego što je emitovan intervju Bakingemska palata je objavila da istražuje navode da je Megan Markl maltretirala dva člana osoblja palate.

Pročitajte još

Portparol vojvode i vojvotkinje je negirao navode, dodajući da su optužbe imale nameru da zasene intervju kod Opre.

Inače, iako istraga o Megan jeste pokrenuta zbog ovih navoda, nijedna takva istraga nije pokrenuta od strane Bakingemske palate kada je reč o optužbama protiv princa Endrua, piše “Insider”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike